Tuo tarpu pats automobilių pramonės magnatas savo sulaikymą pavadino „keliančiu pasipiktinimą ir savavališku“.

Teisėtvarkos pareigūnai 65 metų verslininką suėmė nepraėjus nė mėnesiui po to, kai jis po Tokijo sulaikymo cente praleistų daugiau kaip šimto dienų buvo paleistas už užstatą.

C. Ghosnas buvo suimtas Tokijo centre esančiame bute, kuriame gyveno nuo paleidimo už užstatą dienos. Vietos žiniasklaida vėliau pranešė, kad verslininkas buvo perkeltas į Kosugės sulaikymo centrą.

„Tai dar vienas tam tikrų „Nissan“ asmenų mėginimas mane nutildyti, klaidinant prokurorus. Kodėl reikėjo mane suimti? Vienintelė priežastis yra ta, kad yra mėginama mane palaužti. Bet aš nepalūšiu“, – teigiama C. Ghosno pareiškime, kurį paskelbė jo atstovai.

„Mano suėmimas šiandien ryte yra keliantis pasipiktinimą ir savavališkas.“

Prokurorai pranešė, jog C. Ghosnas buvo suimtas dėl „Nissan“ lėšų – iš viso 15 mln. JAV dolerių – pervedimų, kurie buvo atlikti nuo 2015 metų pabaigos iki 2018-ųjų vidurio.

Pareigūnai įtaria, kad trečdalį tos sumos – 5 mln. JAV dolerių –C. Ghosnas panaudojo savo asmeninėms išlaidoms.

„Įtariamasis buvo atsakingas už visos „Nissan“ veiklos priežiūrą ir privalėjo ištikimai vykdyti savo pareigas, kad „Nissan“ nepatirtų nuostolių, tačiau jis pamynė tą pareigą, kad gautų asmeninės naudos“, – pareiškė prokurorai.

Tačiau C. Ghosno advokatas, kuris vėliau ketvirtadienį surengs spaudos konferenciją, žurnalistams pareiškė, jog prokurorai vėl ima „teisingumo įkaitus“.

„Tai labai nesąžininga“, – vietos žiniasklaidai kalbėjo teisininkas Junichiro Hironaka.

Šią savaitę pasirodė pranešimų, kad Japonijos prokurorai tiria daugiau kaip 30 mln. JAV dolerių „Nissan“ lėšų pervedimus, kuriuos C. Ghosnas atliko nuo 2012-ųjų.

O Prancūzijos automobilių gamintoja „Renault“, kuriai C. Ghosnas taip pat kadaise vadovavo, prancūzų prokurorams kiek anksčiau perdavė dokumentus, iš kurių matyti, kad automobilių pramonės magnatas leido atlikti įtartinus milijonų eurų pervedimus.

Buvusiam aukšto rango verslo vadovui Japonijoje jau yra pareikšti trys kaltinimai finansiniais pažeidimais, kurie yra susiję su įtarimais, kad verslininkas deklaravo ne visą gautą užmokestį ir bandė asmeninius nuostolius iš investicijų perkelti į „Nissan“ balansą.

Pats C. Ghosnas neigia visus kaltinimus ir trečiadienį socialiniame tinkle „Twitter“ pirmą kartą paskelbė, jog planuoja „papasakoti visą tiesą“ per spaudos konferenciją, kuri įvyks balandžio 11 dieną. Tiesa, dabar atrodo, kad ši konferencija greičiausiai neįvyks.

Kol tirs naujus įtarimus, prokurorai C. Ghosną gali laikyti suimtą iki 22 dienų ir tik praėjus šiam terminui verslininkas galės vėl kreiptis dėl paleidimo už užstatą.

Tuo tarpu „Nissan“ atstovas spaudai pareiškė, jog bendrovei atlikus vidaus tyrimą buvo atskleista „esminių akivaizdžiai neetiško elgesio įrodymų“ ir kad bendrovė siekia „pašalinti valdymo trūkumus, dėl kurių tapo įmanoma daryti tokius pažeidimus“.

„Skustuvas“

C. Ghosnui šiuo metu yra pareikšti du atskiri kaltinimai, kad jis atidėjo dalį savo užmokesčio – iš viso maždaug 9 mlrd. jenų (81 milijono JAV dolerių) – ir tos sumos nenurodė akcininkams skirtuose dokumentuose.

Be to, Brazilijoje gimęs automobilių pramonės magnatas kaltinamas tuo, jog siekė asmeninius nuostolius iš investicijų perkelti į „Nissan“ balansą ir po to panaudojo bendrovės lėšas, kad sumokėtų tarpininkui iš Saudo Arabijos, kuris už jį pateikė įkaitą.

Nuo lapkričio 19 dienos, kai C. Ghosnas buvo suimtas pirmą kartą, jo byloje jau įvyko ne vienas stebinantis posūkis.

Verslininkas ne kartą buvo pakartotinai suimtas, jam teko pasitelkti retai naudojamą Japonijos įstatymo nuostatą, leidžiančią pasirodyti teisme, o, galiausiai paleistas už užstatą, iš sulaikymo centro jis išvyko dėvėdamas darbininko uniformą ir kepurę, kad jo nepastebėtų susirinkę žurnalistai.

Nuo kovo 6 dienos, kuomet buvo paleistas už užstatą, verslininkas nepalaužiamai tylėjo, nepaisydamas kasdienių vietos ir tarptautinės žiniasklaidos bandymų gauti jo interviu.

Už C. Ghosną kalbėjo jo advokatas J. Hironaka, dėl savo aštraus proto vadinamas „skustuvu“. Teisininkas su žiniasklaidos atstovais buvo susitikęs du kartus ir abukart pareiškė, kad jo klientas yra nekaltas.

Antradienį advokatas paskelbė Tokijo apygardos teismui pateikęs prašymą, kad C. Ghosno byla būtų nagrinėjama atskirai nuo „Nissan“ ir buvusio C. Ghosno padėjėjo Grego Kelly bylų.

„Nissan“ taip pat buvo pareikšti kaltinimai, nes bendrovė pateikė oficialius dokumentus, kuriuose tariamai buvo neteisingai nurodytas valdybos pirmininko uždarbis.

Pasak J. Hironakos, nagrinėti šias bylas kartu būtų nesąžininga, nes „Nissan“ stojo prokurorų pusėn ir jiems teikė dokumentus, iš kurių, kaip tikina pareigūnai, matyti dar daugiau pažeidimų.

„Spąstai“

Vadovaujant C. Ghosnui, Japonijos automobilių milžinė „Nissan“ atsitiesė ir su „Renault“ bei „Mitsubishi Motors“ sukūrė trišalį aljansą, kuris tapo viena didžiausių pagal pardavimus pasaulio automobilių gamybos grupių.

Interviu naujienų agentūrai AFP, kurį jis davė sulaikymo centre šių metų sausį, C. Ghosnas pareiškė, jog „Nissan“ jam paspendė „spąstus“ ir prieš jį surezgė „sąmokslą“, nes priešinosi jo planams dar glaudžiau susieti aljanso nares.

„Nissan“ ir „Mitsubishi Motors“ C. Ghosną iš valdybos pirmininko pareigų pašalino beveik iškart po jo suėmimo.

„Renault“ neskubėjo sekti jų pavyzdžiu, tačiau C. Ghosnas galiausiai pats atsistatydino iš Prancūzijos įmonės vadovo posto.

C. Ghosno suėmimas ir virtinė įtarimų finansiniais pažeidimais sukėlė daug klausimų dėl „Nissan“ verslo valdymo, todėl bendrovė sukūrė specialųjį nepriklausomą komitetą, kuriam pavedė parengti pasiūlymus, kaip būtų galima užkirsti kelią tokiems atvejams ateityje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją