Posėdyje „už“ balsavo 8 komiteto nariai, 2 buvo prieš, 1 susilaikė. Komitetas taip pat balsavo, kad nutarimo tekstas būtų paredaguotas.

Komiteto narys, konservatorius Mykolas Majauskas posėdžio pradžioje sakė, kad toks sprendimas lems, kad užsienio investuotojai nesiryš ateiti į Lietuvą.

„Galima įsivaizduoti, kad tikrai joks rimtas užsienio investuotojas, matydamas tokį Seimo elgesį su potencialiu ar jau esančiu užsienio investuotoju, tikrai nesiryš ateiti čia. Neramu, kaip tai atsilieps Lietuvos prestižui“, - sakė M. Majauskas.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Seimo BFK pirmininko dėmesys „Revolut“ gali sukelti atvirkštinį efektą, ir startuolio vartotojų daugės.

„Ar jūs negalvojate, kad toks dėmesys šiai bendrovei suveiks priešingai jūsų tikslams ir vis daugiau vartotojų (...) reaguos atvirkščiai - kad „Revolut“ yra geras? Dabar matome, kad jų vartotojų skaičius reikšmingai padidėjo“, - sakė M. Majauskas.

Tuo metu komiteto narys, konservatorius Andrius Kubilius sakė, jog šitas sprendimas gali lemti, kad Lietuva nepasieks Vyriausybės keliamo tikslo tapti regiono finansinių technologijų (fintech) centru.

„Esminis dalykas, kad šituo sprendimu Lietuva labai stipriai turėtų pergalvoti savo tikslą, kurio siekė Vyriausybė - tai tapti fintech centru. Mano įsitikinimu, ji tokio tikslo nepasieks, o turėsime atvirkščią procesą. Jakeliūno pastanga yra sustabdyti fintech paslaugų centrų plėtrą“, - kalbėjo A. Kubilius.

Tačiau komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas nesutiko su šiais teiginiais ir sakė, kad, jo manymu, „Revolut“ yra visiškai netinkamas investuotojas.

„Toks investuotojas, kaip „Revolut“, mano įsitikinimu, yra visiškai netinkamas. Jo reputacija jau buvo prieš išduodant licenciją netinkama, jo valdymo kompetencijos ir sistemos jau išdavimo metu buvo visiškai netinkamos. Todėl toks požiūris į tokios įmonės buvimą pritrauks civilizuotus ir atsakingai besielgiančius investuotojus, kurie turi tinkamą valdymą ir reputaciją. Toks yra Lietuvos, tikiuosi ir Vyriausybės, tikslas: kad finansinių technologijų sektoriuje būtų įmonės, kurios tinkamai elgiasi, tinkamai komunikuoja, nepolitikuoja, ką darė („Revolut“ vadovas. - ELTA) Nikolajus Storonskis“, - kalbėjo S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad Europos Centrinis Bankas Lietuvos banko teikimu pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

Tačiau „Revolut” iš užsienio žiniasklaidos anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad esą buvo išjungęs apsaugos mechanizmus, ir dėl to esą nebuvo suvaldyta keli tūkstančiai įtartinų pervedimų. „Revolut” aiškino, kad sistemų keitimai iš tiesų tebuvo papildomai diegiamos saugumo sistemos prie veikiančių, kurių darbas dėl to nenutrūko.

S. Jakeliūnas anksčiau yra kreipęsis į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. Lietuvos bankas tuo metu teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Jei Seimas pritars nutarimui, Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos patikrinimas dėl „Revolut” bus atliekamas trečią kartą.