Antradienį S. Jakeliūnas teigė, kad LB valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas nuteikė visą LB prieš parlamentinį tyrimą, atliekamą 2009–2010 metų krizei Lietuvoje išanalizuoti, o tai, pasak jo, gali būti vertinama kaip trukdymas atlikti tyrimą.

Tai iš dalies patvirtina ir liberalas K. Glaveckas, sakydamas, kad tarpinstitucinis šaltumas buvo juntamas ir kad santykiai nebuvo geranoriški.

„Tokie požymiai buvo, svarstėme tai komitete. Buvo atvejis, kada Lietuvos bankas duomenis pateikdavo kitaip, nei reikalinga, kitaip, nei prašėme. Santykiai nebuvo geranoriški, labai dalykiniai, formalūs. Mes esam mes, o jūs esat jūs“, – sakė liberalas.

Konservatorius M. Majauskas, vertindamas S. Jakeliūno pareiškimus dėl LB ir pirmininko Vito Vasiliausko veiklos, teigė, kad jie yra asmeninio pagrindo. Tiesa, paprašytas patikslinti, ar, jo teigimu, komiteto ir LB bendradarbiavimas vyko sklandžiai, politikas teigė visgi negalintis į šį klausimą atsakyti objektyviai.

„Sunku vertinti – nedalyvavau visuose komisijos posėdžiuose, nesu gavęs visos informacijos, objektyviai vertinti būtų sudėtinga. Bet iš to, kiek teko dalyvauti ir matyti, nepastebėjau jokio veiksmo iš Lietuvos banko, kuris keltų klausimą dėl jų geranoriško bendradarbiavimo“, – teigė M. Majauskas.

Politikas taip pat sako įžvelgiantis sąsajų su 2003-iaisiais, kai visuomenė buvo bauginama apie finansų sektorių dėl asmeninės naudos. Pasak konservatoriaus, tokių interesų turi ir pats S. Jakeliūnas, kandidatuojantis į Europos Parlamentą, ir Saulius Skvernelis, taikantis į prezidento postą: „Vienas bando kelti paniką, o kitas žada griežtus veiksmus įtraukiant teisėsaugą“.

ELTA jau anksčiau rašė, kad, reaguodamas į S. Jakeliūno pasisakymus, premjeras S. Skvernelis teigė, kad dėl Lietuvos banko veiksmų parlamentiniame krizės tyrime gali būti kreiptasi į Generalinę prokuratūrą, prašant išaiškinti, ar tinkamai atstovaujama valstybės ir žmonių interesams.

Biudžeto ir finansų komiteto nariai tokiam kreipimuisi priežasties nemato. K. Glaveckas sako nežinantis duomenų, kurių pagrindu būtų galima tai padaryti, o M. Majauskas tikina, kad LB yra bendradarbiaujanti institucija.

Į S. Jakeliūno kritiką dėl esą netinkamo LB bendradarbiavimo parlamentiniame krizės priežastis analizuojančiame tyrime Lietuvos banko valdybos pirmininkas V. Vasiliauskas atsakė, kad Lietuvos bankas visą laiką bendravo su laikinąja tyrimo komisija ir teikė jai informaciją.

ELTA primena, kad BFK atlieka tyrimą, kuriuo siekiama ištirti, kokią įtaką Lietuvos viešųjų finansų būklei 2009–2010 metais ir vėliau turėjo 2005–2008 metais vykdyta prociklinė biudžeto politika.

Parlamentinio tyrimo metu aiškintasi, ar krizės metu Vyriausybė turėjo galimybių skolintis iš tarptautinių institucijų pigiau, negu tai darė 2009–2012 metais. BFK taip pat tirta, kokią įtaką 2009–2010 metų krizei Lietuvoje turėjo šalyje veikiančių stambiųjų komercinių bankų skolinimo politika ir sprendimai.

Komisijos nariams į klausimus atsakinėjo buvęs SEB banko prezidento patarėjas ekonomistas Gitanas Nausėda, „Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis, buvęs ministras primininkas Andrius Kubilius bei buvusi finansų ministrė Ingrida Šimonytė. Raštu į pateiktus klausimus atsakė ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.