Naujiena pasklido neturkus po to, kai Niujorke leidžiamas laikraštis „The Wall Street Journal“ (WSJ) parašė, esą, jis, sėdėdamas už grotų, vadovavo savo farmacijos verslui kontrabandiniu telefonu.

JAV federalinis kalėjimų biuras (BOP) nepatvirtino informacijos apie tai, kad M. Shkrelis perkeltas į vienutę, atsisakydamas atskleisti informaciją apie „atskirų kalinių kalinimo sąlygas“. Tačiau biuras patvirtino, kad klausimai, iškelti JAV leidinio straipsnyje, „yra nagrinėjami“.

„Kai kyla įtarimų dėl nusižengimų, jie turi būti išsamiai ištirti, o jeigu įtarimai pasitvirtintų, būtina imtis atitinkamų priemonių“, – sakė BOP atstovas. M. Shkrelio advokatas Benjaminas Brafmanas atsisakė komentuoti pranešimus apie savo klientą.

Anot vieno šaltinio, artimai susijusio su M. Shkrelio advokatų grupe, kaltinamasis buvo perkeltas į baudžiamąjį izoliatorių, praėjus pusantros savaitės po kovo 7 d. straipsnio publikacijos; šaltinis tikino, kad nuo tada informacijos apie jį neturintis. Tačiau pasak Justino Livermano, kameros draugo ir buvusio garsios programišių grupės „Crackas With Attitude“ nario, M. Shkrelis iš tiesų buvo perkeltas į vienutę ir ten buvo nuo sekmadienio. „Martinas vis dar ten“, – rašė J. Liermnas „Forbes“ leidiniui per kalėjimų elektroninio pašto sistemą.

Kaip skelbia „The Wall Journal“ (WSJ), M. Shkrelis mobiliuoju telefonu vykdė savo bendrovės „Phoenixus AG“ verslo operacijas. Ši įmonė, regis, yra buvusi „Turing Pharmaceuticals AG“, kuri išpūsdavo retų vaistų kainas, tuo sukeldama ligonių, gydytojų bei draudikų įtūžį. Vienu iš skaudžiausių atvejų, „Turing“ padidino ŽIV gydymui skirtų vaistų kainą nuo 13,50 iki 750 JAV dolerių.

M. Shkrelis planuoja tęsti farmacijos verslą ir net tikisi, kad jam vadovaujant iš kameros, „Phoenixus“ taps milijardų dolerių vertės įmone. Kiek anksčiau šiais metais jis net telefonu atleido įmonės laikinąjį generalinį direktorių, nors ir leido jam likti valdyboje, skelbia WSJ šaltiniai. Ši istorija buvo paviešinta, M. Shkreliui atliekant bausmę „Fort Dix“ pataisos įstaigoje pirmuosius metus; jis buvo nuteistas septyneriems metams kalėti už sukčiavimą vertybiniais popieriais ir investuotojų apgaudinėjimą.

Naudotis mobiliuoju telefonu už „Ford Dix“ raudono mūro sienų draudžia taisyklės, bet, kaip tvirtina J. Livermanas, gauti telefoną čia nėra sunku. „Ford Dix“ čia kaip „telefonų rojus... šioje užtvertoje teritorijoje yra šimtai telefonų. Prietaisą galima arba išsinuomoti, arba įsigyti už 1000 JAV dolerių“, sako J. Livermanas, nuteistas penkeriems metams kalėti už dalyvavimą programišių grupės „Crackas With Attitude“ veikloje. Per garsiausią grupės kibernetinę ataką, jie įsilaužė į tuometinio CŽV direktoriaus Johno Brennano AOL paskyrą ir pasidalijo elektroniniais laiškais bei failais su „Wikileaks“.

„Fort Dix“ jau ne pirmą kartą drebina kontrabandinių telefonų skandalas. Praėjusiais metais sargybiniai sučiupo kalinius dalijantis per slapta įgabentus į teritoriją prietaisus vaikų pornografijos vaizdais. Per kitą incidentą, įvykusį 2018 metais, kalinys Omaras Adonis Guzmanas-Matinezas buvo nuteistas papildomais 30 metų už tai, kad telefonu suorganizavo savo merginos užpuolimą ir jos vaikino žmogžudystę.

Pastaruosius tris mėnesius leidinys „Forbes“ protarpiais palaiko ryšius su J. Livermanu. Kalinys sako susibičiuliavęs su M. Shkreliu ir tikina, kad nors jo buvęs farmacijos įmonės viršininkas buvo iškeltas į kitą „Fort Dix“ sparną, jis susitikdavo su juo akis į akį pasimokyti ekonomikos pamokų. Kartu J. Livermanas prisipažįsta ne visada jį suprantąs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)