Pasak „Revolut“ atstovės Ievos Elvyros Kazakevičiūtės, jei JK pasitrauks iš ES, visi ES klientai bus perkelti į elektroninių pinigų institucijos jurisdikciją Lietuvoje, kur teisės nelaikomos lygiaverčiu dokumentu pasui arba asmens tapatybės kortelei.

ELTA primena, kad Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisas, kad vairuotojo pažymėjimas būtų laikomas tinkamu asmens tapatybei nustatyti, yra pasiūlęs Socialdemokratų darbo frakcijos seniūnas Andrius Palionis.

Taip pat įstatyme siūloma įtvirtinti, kad finansų įstaigos ir kiti įpareigotieji subjektai kliento tapatybės nustatymui galėtų naudoti ir asmens tapatybės dokumentus, kuriuose nėra nurodyta pilietybė.

Pasak pataisų rengėjo, Europoje yra „plačiai paplitusi“ praktika naudoti vairuotojo pažymėjimą kaip tapatybės dokumentą, ir įstatymo pakeitimai, ypač „Brexit“ kontekste, esą padidintų Lietuvos konkurencingumą.

Seimo Biudžeto ir finansų komitetas (BFK) yra pritaręs siūlymui, nors Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos atstovas komiteto posėdyje (FNTT) pabrėžė, kad, be pilietybės nurodymo asmens dokumente, saugumo užtikrinti negalima.

Gruodžio 20 d. Seimas balsuodamas sprendė, ar pritarti pataisoms, tačiau Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcija įstatymo projektą siūlė išbrauti iš darbotvarkės.

BFK pirmininkas Stasys Jakeliūnas komentuodamas sakė, kad jį siūloma išbraukti, nes informacija vis dar renkama.

„(...) šis įstatymas būtent susijęs su ta informacija, apie kurią viešai diskutuojame dėl „Revolut“. Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymas reikalingas dėl „Revolut“ veiklos, taip pat kitų institucijų, todėl, kaip minėjau, frakcijos vardu siūlau išbraukti šį įstatymo projektą“,- sakė Seimo narys.

Prie šių pataisų Seimas turėtų grįžti pavasario sesijoje. Tuo metu trečiadienį BFK uždarame posėdyje pritarė, kad turėtų būti inicijuojamas Seimo kreipimasis į komisiją, kuri trečią kartą įvertintų, ar „Revolut“ atitinka nacionalinio saugumo interesus.

Lietuvos bankas pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

Tačiau „Revolut” iš užsienio žiniasklaidos anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad esą buvo išjungęs apsaugos mechanizmus, ir dėl to esą nebuvo suvaldyta keli tūkstančiai įtartinų pervedimų. „Revolut” aiškino, kad sistemų keitimai iš tiesų tebuvo papildomai diegiamos saugumo sistemos prie veikiančių, kurių darbas dėl to nenutrūko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)