Siekdama išlaikyti augimą didžiausia Rytų bei Vidurio Europoje gamintoja SBA grupės bendrovė „Utenos trikotažas“ padidino užsakymų dalį subrangovams, lygiagrečiai deda pastangas siuvėjo profesija sudominti kuo daugiau jaunimo.

„Vienu ypu „Utenos trikotažas“ galėtų pasamdyti apie 40 siuvėjų – tiek jų užtektų visai siuvimo linijai, tačiau vietos rinkoje jų rasti labai sudėtinga. Šiuo metu įmonėje dirba per 200 siuvėjų, daugiausiai iš Utenos regiono. Dėl darbuotojų trūkumo bendrovė priversta samdyti subrangovus – jiems patiki nemažą dalį užsakymų“, – sako SBA grupės bendrovės „Utenos trikotažas“ personalo vadovė Sandra Vireikytė.

Drabužių siuvimo sektoriaus darbuotojų trūksta visoje Lietuvoje.

Atlikusi darbdavių apklausą Užimtumo tarnyba prognozuoja, kad siuvėjų stygius šiais metais bus fiksuojamas net 45-iose savivaldybėse iš 60-ies. Didelis jų trūkumas – 31-oje savivaldybėje, tarp jų – ir Utenos rajone. Siuvimo ir siuvinėjimo mašinų operatorių trūksta 12-oje šalies savivaldybių.

Užimtumo tarnybos duomenimis, pernai Lietuvoje siuvėjų darbo ieškojo maždaug 1000 tokį išsilavinimą turinčių asmenų, o poreikis buvo 4 kartus didesnis. Utenos apskrityje vienas darbo ieškantis siuvėjas taip pat galėjo rinktis iš maždaug 4 darbo pasiūlymų.

Utena turi senas tekstilės gamybos tradicijas, tad vietos gyventojų „Utenos trikotaže“ įdarbinta daugiausiai. Bendrovė siekdama pritraukti žmonių bendradarbiauja su mokymo įstaigomis – profesinio rengimo centrais, kolegijomis bei universitetais. Studijuojančiam jaunimui čia siūloma atlikti praktiką arba laikinai įsidarbinti vasaros sezono metu.

„Nepaisant mūsų pastangų sudominti bei pritraukti darbuotojus, jų trūkumo problema išlieka. Masinė emigracija į užsienį ir vidinė migracija į didmiesčius gerokai išretino gyventojus regionuose. Dėl to pastarąjį dešimtmetį kryptingai mažėja ir siuvėjų skaičius. Mažiau jaunų žmonių renkasi šią specialybę, o solidų darbo stažą turintieji pamažu išeina į pensiją ir iš darbo rinkos pasitraukia“, – sako „Utenos trikotažo“ personalo vadovė.

Vis dėlto, S. Vireikytės teigimu, susidomėjimas profesiniu mokymu Lietuvoje pamažu auga ir pernai žiemos priėmimo metu siuvėjo specialybė atsidūrė tarp populiaresnių – tai leidžia nedrąsiai tikėtis, kad ateityje situacija gali pasikeisti į gerąją pusę ar bent jau nustoti blogėjusi. Siekdama pritraukti siuvėjų bendrovė „Utenos trikotažas“ bendradarbiauja ir su Užimtumo tarnyba.

„Derindama darbo rinkos pasiūlą ir paklausą, Užimtumo tarnyba organizuoja profesinį mokymą – praėjusiais metais mokymosi parama pasinaudojo ir siuvėjo amato pradėjo mokytis 0,5 tūkst. asmenų. Darbdaviai naudojasi nauja pameistrystės mokymo forma, kuri leidžia iš karto įdarbinti asmenį, pasirengti sau tinkamą darbuotoją, išmanantį įmonės technologinius įrengimus ir darbo aplinką, bei gauti subsidijas darbo užmokesčiui“, – teigia Užimtumo tarnybos duomenų analitikė Dovilė Mackevičienė.

„Utenos trikotaže“, kurio akcijos kotiruojamos „Nasdaq Vilnius“ biržos Oficialiajame sąraše, pernai iš viso dirbo arti 800 žmonių. 2018-aisiais metais įmonėje pagaminta daugiau kaip 3 mln. vienetų drabužių.

Neaudituotais duomenimis, pernai „Utenos trikotažo“ pardavimai siekė 27,411 mln. eurų ir buvo 21,5 proc. didesni negu 2017 metais, o grynasis pelnas sudarė 614 tūkst. eurų.

SBA grupė valdo kontrolinį 82,31 proc. „Utenos trikotažo“ akcijų paketą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (310)