Lietuvos bankas trečiadienį sumažino šių metų šalies bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo prognozę iki 2,7 proc. Ankstesnė prognozė buvo 2,8 proc.

Anot V. Sinkevičiaus, augimas sumažintas remiantis neapibrėžtumu pasaulyje.

„Augimas išlieka, tai yra prognozė, remiantis neapibrėžtumu pasaulyje. Mes turime galimai net prekybos karą tarp Kinijos ir Jungtinių Valstijų, Kinijos ir Europos santykiai, mes vėl matome, kad tai yra nuolat diskutuojama tema. Kaip pasibaigs Europos Parlamento rinkimai, kokia bus suformuota nauja Europos Komisija“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė V. Sinkevičius.

„Visa tai be jokios abejonės gali turėti įtakos mūsų šalies ekonomikai. Du trečdalius prekių mes eksportuojame, todėl tos tarptautinės turbulencijos gali veikti ir mūsų šalies ekonomiką“, – sako ministras.

Pasak V. Sinkevičiaus, vienas iš esminių Lietuvos iššūkių yra darbo našumo didinimas.

„Kitas dalykas, mums aišku svarbus klausimas, yra padidinti darbo našumą. Praėjusiais metais darbo našumas augo 4 proc., kai atlyginimai augo 10 proc.“, – pabrėžė V. Sinkevičius.

„Tai vėlgi veikia mūsų prekių konkurencingumą. Šioj vietoj mums labai svarbu, kad įmonės investuotų į darbo našumą, darbuotojų kvalifikavimą, techniką. Čia Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra suplanavusi visas ES investicijas, būtent didžiausią akcentą skiriant našumo augimui“, – teigė jis.

LB prognozuoja, kad 2020-aisiais šalies BVP augimas bus 2,6 proc., o 2021-aisiais – 2,4 proc.

Centrinis bankas naują ekonomikos augimo įvertinimą motyvuoja negerėjančiomis nuotaikomis ir įvykiais pasaulio ekonomikos arenoje.

Praėjusią savaitę Lietuvos ekonomikos augimo prognozes sumažino ir Finansų ministerija, kuri šiemet numato 2,6 proc. ūkio augimą.

Pernai šalies ūkis augo 3,4 procento.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)