„Kalbame apie nutarimo projektą, kurį aptarėme komitete, ar komitetas būtų linkęs pritarti, kad toks nutarimo projektas būtų inicijuotas paties komiteto. Dauguma pasisakė, kad toks nutarimo projektas būtų ir kad komitetas kreiptųsi į Seimą, jog jis inicijuotų nutarimą kreiptis į komisiją“, - žurnalistams trečiadienį po posėdžio sakė S. Jakeliūnas.

Jis sakė, kad siūlytų, jog Vyriausybės kanclerio pavaduotojo Almino Mačiulio vadovaujamoje komisijoje informaciją dėl „Revolut“ vertintų žmonės, kurie ankstesniuose posėdžiuose vertinant startuolį nedalyvavo.

„Ne mano teisė siūlyti komisijos sudėtį, bet manau, kad kiekvienoje komisijoje yra pakaitiniai asmenys - tiek pirmininkui, tiek komisijos nariams. Jei aš organizuočiau posėdį, tai aš pasiūlyčiau, kad visi žmonės, kurie nedalyvavo ankstesniuose posėdžiuose, nagrinėtų tas aplinkybes ir faktus, kurie buvo pateikti anksčiau ir kurie papildomai paaiškėjo po to, kai komisija du kartus svarstė „Revolut“ atitikimą nacionalinio saugumo interesams. Toks mano siūlymas, bet ar jis bus realizuotas, ne man spręsti“, - sakė S. Jakeliūnas.

Pasak parlamentaro, jei Seimas nepriimtų nutarimo kreiptis į komisiją arba komisija nutartų, kad „Revolut“ grėsmės nacionaliniam saugumui nekelia, jis siūlytų kreiptis į Europos bankų priežiūros instituciją, kuri šiuo metu vertina, kaip „Danske Bank“ prižiūrėjo Danijos ir Estijos finansų priežiūros inspekcijos.

„Galėtų kreiptis Seimas. Gal jis norėtų objektyvesnio, nešališko vertinimo toje institucijoje - tai viena iš alternatyvų“, - sakė S. Jakeliūnas.

ELTA primena, kad Lietuvos bankas pernai gruodį išdavė „Revolut” specializuoto banko licenciją. „Revolut” Lietuvoje planuoja teikti indėlių ir paskolų paslaugas.

Tačiau „Revolut” iš užsienio žiniasklaidos anksčiau sulaukė kritikos dėl to, kad esą buvo išjungęs apsaugos mechanizmus, ir dėl to esą nebuvo suvaldyta keli tūkstančiai įtartinų pervedimų. „Revolut” aiškino, kad sistemų keitimai iš tiesų tebuvo papildomai diegiamos saugumo sistemos prie veikiančių, kurių darbas dėl to nenutrūko.

S. Jakeliūnas anksčiau yra kreipęsis į valstybės tarnybas dėl galimų „Revolut“ ryšių su Rusija. Lietuvos bankas tuo metu teigė, kad S. Jakeliūno minima informacija buvo žinoma, potencialus investuotojas ilgai vertintas kompetentingų institucijų ir įvertintas kaip patikimas.

Jei Seimas pritars nutarimui, patikrinimas dėl „Revolut” bus atliekamas trečią kartą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (56)