V. Sutkaus teigimu, įmonės yra priklausomos nuo darbuotojų, o valstybės biudžeto pajamos priklauso nuo sėkmingos verslo įmonių veiklos. Augant užsakymų apimtims bei pardavimams vietos ir eksporto rinkose, įmonės negali išnaudoti augimo potencialo ignoruodamos naujų darbo vietų poreikį.

„Vienu problematiškiausių tebelieka kvalifikuotų darbuotojų trūkumo klausimas. Šiuo aspektu situacija Lietuvos rinkoje atitinka pasaulines tendencijas. Darbo rinką valdo darbuotojai ir didžiąja dalimi atvejų ne darbdavys renkasi talentą, o talentas darbdavį“, - pranešime spaudai cituojamas konfederacijos prezidentas.

Vis dėlto, anot jo, net ir suvokiant išaugusią darbuotojo galią, tenka pastebėti, jog ir pati darbo rinka Lietuvoje traukiasi - praėjusiais metais gyventojų skaičius mažėjo kiekvieną ketvirtį vidutiniškai 0,13 procentų, o užimtų gyventojų skaičius buvo nestabilus: didesnis metų viduryje, mažesnis pradžioje bei pabaigoje.

„Palyginti su prieš tai buvusiu ketvirčiu, pernai II ir III ketvirčiais užimtų gyventojų skaičius augo atitinkamai 1,77 proc. ir 0,63 proc., o I ir IV ketvirtį mažėjo 0,38 proc. ir 0,26 proc. Tai gali reikšti gyventojų pasirinkimą dirbti sezoninį darbą, populiarėjančias trumpalaikes ar terminuotas darbo sutartis tarp aukščiausios kvalifikacijos neturinčių darbuotojų, o verslui reiškia nestabilumo ir pasirinkimo stoką“, - sako V. Sutkus.

Pasak jo, dideli emigracijos mastai ir mažėjantis gimstamumas turės didelę įtaką situacijai, kai ateityje gyventojų skaičius sumažės iki 2,5 mln., o daugiau nei pusė gyventojų bus įsikūrę Vilniuje arba aplink jį.

„Tokią prognozę yra išsakiusi oficiali ES statistikos tarnyba Eurostatas, įvertinusi Lietuvos raidos duomenis ir galimą jų kryptį ateityje“, - teigia Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas.

Tuo metu, kaip teigia V. Sutkus, verslo kaštus keliantis didėjantis darbo užmokestis yra palanki tendencija darbuotojams.

„Pernai IV ketvirtį buvo užfiksuotas didžiausias mėnesio darbo užmokestis atskaičius mokesčius (neto), siekęs 3,26 proc. Tačiau net ir kylant atlyginimams bedarbių skaičius nemažėjo“, - sakė prezidentas.

Jo teigimu, visų pirma bedarbiai turi norėti dirbti, nes jų noras ir kvalifikacija gali paveikti situaciją darbo rinkoje bei tarpusavio galios pasiskirstymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)