„Pirma, išreiškėme abejonę savo sprendime ministrui, ar uosto vadovas bus nešališkas ir nepriklausomas, priimant sprendimus dėl paramos gavėjus liečiančių klausimų, nes netiesiogiai gauta reikšminga finansinė parama tikrai kelia abejonių“, – BNS sakė N. Udrėnas.

Pasak jo, valdyba įvertino susisiekimo ministro Roko Masiulio raštą, taip pat asociacijos „Baltic Institute of Corporate Governance“ prezidento Ryčio Ambrazevičiaus, Valdymo koordinavimo centro atsakymus, bendrą Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) valdysenos praktikos nuorodą.

„Kita abejonė yra dėl valstybinės įmonės – uosto – reputacijos, tai yra strateginė ir nacionaliniam saugumui labai svarbi įmonė. Trečias aspektas – dėl efektyvaus valdymo, nes situacija buvo svarstoma tuo metu, kai A. Vaitkus buvo nusišalinęs nuo labai reikšmingos dalies sprendimų. Klausimas buvo, ar gali jis efektyviai nusišalinti – nuo tiesioginių klausimų gali nusišalinti, bet dar yra netiesioginiai klausimai, kur vis tiek jis deda galutinį parašą, tai sukelia labai daug procedūrinių klausimų ir padaro įmonės valdymą labai keblų ir neefektyvų“, – teigė N. Udrėnas.

Pasak N. Udrėno, 5 narių valdyboje A. Vaitkaus atleidimui nepritarė vienintelis narys – Klaipėdos savivaldybės atstovas Kastytis Macijauskas.

„Jis vienintelis nematė problemos, kad Vaitkus galėtų nesuvaldyti šito interesų konflikto. Jis nematė problemų jam (A. Vaitkui – BNS) toliau tęsti darbo“, – teigė N. Udrėnas.

Pasak jo, po rinkimų keičiantis Klaipėdos miesto tarybai, K. Macijauskas yra pateikęs atsistatydinimo iš valdybos prašymą.

Gavęs valdybos nuomonę bei A. Vaitkui pirmadienį pareiškus, kad jis atšaukia savo nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su dalimi uosto bendrovių, susisiekimo ministras Rokas Masiulis pirmadienį atšaukė A. Vaitkų iš pareigų. Pasak R. Masiulio, abejotina, ar A. Vaitkus gali pilnavertiškai toliau eiti pareigas.

LRT sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, kurios kandidatu į Klaipėdos miesto merus buvo A. Vaitkus, rinkimų kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo verslo santykiais susiję asmenys, pavyzdžiui, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas I. Udovickis ir jo sutuoktinė.

Be to, kampaniją maksimaliomis beveik 8,8 tūkst. eurų sumomis parėmė su uostu susiję verslininkai – I. Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomo Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas bei „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tuma. Pastarieji su „valstiečių“ sąrašu taip pat išrinkti į Klaipėdos miesto tarybą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (43)