Kodėl gyventojai deklaracijose pamato, kad yra skolingi valstybei ir apie kokias lengvatas turėtų nepamiršti. Apie tai laidoje „DELFI diena“ kalbame su mokesčių eksperte, Lietuvos mokesčių konsultantų asociacijos prezidentė Rūta Bilkštytė.

– Tikrai ne vienoje grupėje „Facebook“ pasirodė žmonių įrašai, kad jiems susidarė skola, nors mokesčius kas mėnesį mokėjo. Komentuojama, kad galbūt dėl neapmokestinamojo pajamų dydžio taip yra. Ar gali būti tokia situacija, kada ji susidaro?

– Pirmiausia, mokesčius reikia mokėti ir mokesčių apskaičiavimas yra gana sudėtingas, kartais yra galimybė pasinaudoti mokesčių lengvatomis, bet metų eigoje tos lengvatos gali būti perskaičiuojamos. Kalbant apie tai, kodėl dažniausiai atsiranda skolos, tai yra neapmokestinamųjų pajamų dydis, kuris yra taikomas visoms pajamoms. Neapmokestinamųjų pajamų dydis yra mėnesinis, bet iš tiesų jis persiskaičiuoja po metų. Jeigu žmogus uždirba atlyginimą iki 1160 eurų, tu vis dar naudojiesi tuo NPD.

NPD 2018 metais buvo 400 eurų. Reikia atsiminti tris skaičius. Jeigu atlyginimas yra iki 1160 eurų, tai tau yra taikomas NPD, jeigu per metus tu gauni iš viso pajamų iki 4560, tai tu net jeigu ir pasinaudojai metų eigoje tuo minimumu ir tavo pajamos nebuvo didesnės, jokio perskaičiavimo nebus.

Rūta Bilkštytė

Tačiau jeigu per metus tu gavai daugiau pajamų, daugiau nei 13920, ir pastoviai vidurkis nuo metų pradžios buvo toks pat, tai NPD nepasinaudojai ir nieko primokėti tau nereiks. O kada atsiranda ta prievolė primokėti?

Vienas atvejis susijęs su darbo pajamomis. Pavyzdžiui, metų pradžioje gavo mažesnį atlyginimą arba iš viso nedirbo, o metų pabaigoje gavo žymiai didesnį atlyginimą ir metinės pajamos yra daugiau nei 13 tūkst., kai keitėsi darbo apmokestinimas. Tada pagal gautus duomenis mokesčių administratorius mato, kad jo pajamos buvo didesnės.

– Labai dažnai žmonės kaltina savo darbdavius ir darbovietėse esančius buhalterius, kad jie ne taip pritaikė. Ar tokiais atvejais žmonės gali eiti ir bandyti išsiaiškinti, kodėl būtent taip buvo pritaikytas?

– Jeigu jis visus metus dirbo vienoje darbovietėje, tada tikrai reikėtų pasižiūrėti, kodėl taip. Bet dažniausiai NPD yra galimybė taikyti pagal mėnesius, o prievolė – perskaičiavus visų metų pajamas. Čia yra pagrindinė pastaba.

– Ar yra sunkiau, jeigu žmogus dirba keliuose darbuose?

– Principas toks, kad žmogus jau pasinaudojo ta lengvata, gavo iš valstybės beprocentinę paskolą.

– Dar žmonės labai komentuoja, kad jų pajamos nelabai keitėsi nuo praėjusių metų, per praeitą deklaravimą jiems nereikėjo mokėti, staiga dabar jie tapo skolingi. Gal kažkas keitėsi?

– Jeigu nereikėjo primokėti ir pajamos buvo visiškai vienodos, tai reikia pasižiūrėti, ar negavo kažkokių kitų pajamų, nes NPD tai kaip tik didėjo.

– Kaip yra su žmonėmis, kurie ėmė biuletenius?

Viktorija Chockevičiūtė, Rūta Bilkštytė

– Čia tas pats skaičiavimas kaip ir atostoginiais. Atostoginiai irgi biuleteniai taip pat pagal darbo užmokestį apsiskaičiuoja, priklausomai kokį mėnesį ir koks prieš tai buvo atlyginimas.

– O kaip yra su individualia veikla?

– Tiems žmonėms, kurie užsiima tik individualia veikla, jiems to NPD nėra taikomas, bet jeigu kažkas dirba pagal darbo sutartį, jis gauna atlyginimą ir taip pat užsiima individualia veikla, tada gali tekti vėl sumokėti GPM.

– Ar į jus kreipiasi žmonės, kurie susiduria su tokiomis problemomis?

– Dažniausiai kreipiasi tada, kai gauna pajamų ir užsienyje, kiek jos apmokestinamos, ar yra galimybė susigrąžinti, taip pat dėl deklaracijų.

– O jeigu žmogus gavo pajamas ir užsienyje, ir Lietuvoje. Koks geriausias variantas, kaip pasižiūrėti, kad neliktum skolingas?

– Priklauso nuo to, kokios pajamos buvo gautos, nes kai kurios pajamos iš užsienio ten ir yra pilnai apmokestinamos. Bet jeigu iš užsienio yra gautos palūkanos už turto pardavimą arba bet kokios konsultavimo, kitos pajamos, tada gali būti perskaičiuojami mokesčiai.

– Kokiomis lengvatomis žmonės gali pasinaudoti?

– Pirmiausia, kalbant apie pajamų ir turto deklaracijas, reikia žinoti, kokios pajamos yra neapmokestinamos, turto pardavimo kainos, ar yra registruota gyvenamoji vieta, tada yra kelios išimtys, kitos taisyklės. Jeigu bus nusipirktas kitas nekilnojamas turtas ir registruota gyvenamoji vieta, tada reikia žinoti, kad kai kurios pajamos yra dalijamos tarp sutuoktinių, pavyzdžiui, už vertybinių popierių pardavimą ar kitą turto pardavimą. Yra daug niuansų, reikia susižiūrėti kokios pajamos, ar visos atitinka neapmokestinamas.

– Dar yra lengvata ir dėl gyvybės draudimo. Jeigu tu vaikus apdraudi gyvybės draudimu, tu gali pasirinkti, kuriam pritaikyti GPM lengvatą, nes kai kuriais atvejais galima gauti didesnę sumą.

– Apribojimas dėl tos lengvatos pritaikymo iki 2 tūkst., tai pirmiausia tas draudimas turi būti sumokėtas. O antras apribojimas, kad tai neturi viršyti 25 proc. visų gyventojo pajamų. Jeigu ta lengvata norės pasinaudoti tėtis, kuris uždirba minimumą, tai jis negalės ja lengvai pasinaudoti.

– Jeigu darbdavys natūra mokėjo kažkokius paskatinimus, ar nėra taip, kad dėl to sumažėja galimybė susigrąžinti tą GPM?

– Tai čia irgi yra vadinamos pajamos natūra, darbdavys dažniausiai apmokestina, dažniausiai tai yra dovanos iki labai nedidelės sumos. Bet, tarkime, jeigu bus pridėtas abonementas į sporto klubą, darbdavys apmokestins, ir bus deklaruota kaip pajamos, nors gyventojas galvos, kad jis tų pajamų lyg ir negavo, bet tada tai suvalgo NPD, tą lengvatą.

Visą pokalbį žiūrėkite DELFI TV įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (376)