Tyrimas, kurį pirmą kartą publikavo „The Wall Street Journal“, antrina reguliatorių susirūpinimui, kad kriptovaliutų rinkos vis dar pasiduoda manipuliacijai.

„Bitwise“ pranešė, kad antradienį susitiko su Vertybinių popierių ir biržos komisija. Įmonė pateikė atliktą analizę, kuri galėtų padėti reguliuotojams sumažinti netvarką rinkoje.

„Žmonės žiūri į kriptovaliutas ir piktinasi, kad rinkoje klesti netvarka; taip yra todėl, kad jie mato sumanipuliuotus duomenis, – teigia Matthew Houganas, „Bitwise“ pasaulinis tyrimų vadovas. – Jei pavyktų atmesti visus nesąmoningus skaičius, tai galėtų būti efektyvi, gerai arbitruojama rinka.“

Analizė parodė, kad „iš esmės visa prekybos apimtis“ – 71 iš 81 įvykdytų sandorių – buvo plovimo prekyba (angl. „wash trading“): šis terminas apibūdina tuo pačiu metu vykstančius tų pačių akcijų (arba, šiuo atveju, bitkoinų) pirkimo ir pardavimo sandorius, sukuriančius rinkos aktyvumo iliuziją. Kitaip tariant, tie sandoriai nėra realūs.

Minėtieji sandoriai apima 6 mlrd. dolerių bendrą dienos prekybos apimtį. Tyrime nustatyta, kad tik 273 mln. dolerių iš tos sumos yra teisėti.

„Gandai apie netikrą sandorių apimtį sklandė jau kurį laiką; tiesiog buvome pirmieji, kurie sistemingai pažvelgė į tai, kurie sandoriai buvo realūs“, – CNBC paaiškino M. Houganas.

San Franciske įsikūrusi įmonė patikrino platformą „Coinbase Pro“, kuri praneša apie 27 mln. dolerių vidutinę bitkoinų prekybos apimtį. Jos medianos „sklaida“, arba skirtumas tarp kainos, kurios nori pardavėjas, ir pirkėjo pageidaujamos kainos, buvo apie 1 centą bitkoinui. Šis scenarijus išlaikė „Bitwise“ realios prekybos apimties testą.

Tačiau atlikus kitą palyginimą – „CoinBene“, kuri CoinMarketCap.com nurodomas kaip didžiausių bitkoinų sandorių platforma, – rastas beveik 15 dolerių skirtumas. M. Houganas tvirtina, kad rado ir kitų ekstremalių pavyzdžių, kurių sklaida didesnė nei 300 dolerių.

„Stebina tai, kad beveik 18 kartų didesni nei „Coinbase Pro“ sandoriai turi 1500 kartų didesnę sklaidą“, – teigiama „Bitwise“ pranešime.
Bitkoinai

Šie sandoriai gali paskatinti pranešimus apie suklastotą prekybos apimtį. Sukčiaujantys rinkos dalyviai gali ieškoti naujų pradinių aukcionų, arba ICO. Pasak „Autonomous Next“, mokesčiai tokiais atvejais gali siekti 1–3 mln. dolerių už pasiūlymą.

JAV reguliatoriai iki šiol laikėsi atsargaus požiūrio į plačiąją bitkoinų prekybą. JAV vertybinių popierių ir biržos komisija (SEC) pabrėžė manipuliavimo riziką kaip priežastį atmesti paraiškas kitų kriptovaliutų ETF. Niujorko generalinė prokuratūra taip pat akcentavo šią problemą neseniai paskelbtame pranešime, įspėjančiame, kad kriptovaliutų prekyba yra pažeidžiama. Kadangi dauguma kriptovaliutų prekybos platformų nenaudoja tų pačių monitoringo priemonių kaip akcijų biržos, SEC pirmininkas Jay'jus Claytonas įspėjo, jog investuotojai gali negauti teisingo bitkoinų kainos įvertinimo.

„Investuotojai tikisi, kad prekyba bus sąžininga, be manipuliavimo rizikos, – teigė J. Claytonas lapkričio mėnesį „Consensus Invest“ konferencijoje Manhatane. – Tai problema, kurią reikia spręsti.“

M. Houganas teigė, kad tai taip pat paaiškina, kodėl reguliuojamų bitkoinų ateities sandorių apimtys atrodė tokios nedidelės. Čikagos prekių birža ir „Cboe“ bitkoinų išvestines pradėjo skelbti 2017 m. gale, tačiau numatė kur kas mažesnes apimtis nei 6 mlrd. dolerių.

„Kai suvokiate realios bitkoinų rinkos dydį, šios prognozės pradeda atrodyti žymiai reikšmingesnės“, – teigė M. Houganas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (89)