Lietuvos bankas padės Švedijos ir kitų Baltijos šalių institucijoms tęsti tyrimą dėl pinigų plovimo atvejų. Tolesnius veiksmus, įskaitant tyrimo eigą ir kryptį, derinsime su Švedijos, Estijos ir Latvijos priežiūros institucijomis, teiksime jiems visą įmanomą pagalbą. Po 2017 m. pabaigoje atlikto tyrimo ir poveikio priemonės Lietuvos „Swedbank“ žymiai sustiprino pinigų plovimo prevenciją, o mes nuolat stebime padėtį“, - teigė V. Valvonis.

ELTA primena, kad vasario 20 dieną Švedijos televizijos kanalo SVT tyrimas parodė, jog milijardai kronų buvo išplauti per „Swedbank“ ir „Danske Bank“ filialus Baltijos šalyse, konkrečiai - Estijoje. SVT žurnalistai teigia susipažinę su dideliu paketu įslaptintų dokumentų dėl pervedimų tarp dviejų bankų klientų 2007-2015 metais. Tarp šių klientų - pašto bendrovės su juridiniais adresais Didžiojoje Britanijoje ir kompanijos be kontaktinių duomenų, nevykdančios jokios veiklos.

Tuo metu penktadienį „Swedbank“ paskelbė preliminarias „Forensic Risk Alliance“ (FRA) atlikto vidaus audito dėl galimo pinigų plovimo išvadas, kuriose sakoma, kad visų 50 patikrintų įtartinų banko klientų sąskaitos jau uždarytos, o su išvadomis susipažinusi banko valdyba tikina visiškai pasitikinti generalinės direktorės Birgittės Bonnesen darbu, kuri pažadėjo įkurti specializuotą finansinių nusikaltimų prevencijos padalinį.

Vasario 27-kovo 19 dienomis FRA auditoriai patikrino Švedijos nacionalinio transliuotojo SVT, atskleidusio apie galimą pinigų plovimą „Swedbank“, pateiktą 50 įtartinų asmenų sąrašą. Audito išvadose teigiama, kad visos pinigų plovimu įtartų asmenų sąskaitos jau yra uždarytos. „Swedbank“ Baltijos šalių filialuose paskutinė jų buvo uždaryta 2017-ųjų gegužės 31 d., o Švedijoje - pernai liepos 10 d. Tačiau, teigiama audito išvadose, neaišku, kas - „Swedbank“ ar klientai nusprendė pradėti sąskaitos uždarymo procedūrą

FRA atliktas auditas netyrė informacijos apie anksčiau skelbtą „Swedbank“ atliktą pinigų plovimo vidaus tyrimą ar „Hermitage Capital Management“ valdytojo Billo Browderio pateiktus kaltinimus bankui dėl ryšių su bankrutavusiu Ūkio banku.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)