Be to, JAV centrinio banko vadovai dabar numato, kad 2019 metais norma nebus didinama, o 2020 metais bus padidinta tik vieną kartą, pažymima po posėdžio paskelbtame JAV pinigų politiką formuojančio Federalinio atvirų rinkų komiteto (FOMC) pranešime.

Dar gruodį buvo prognozuota, kad bazinė palūkanų norma 2019 metais bus padidinta du kartus, o 2020-aisiais – vieną kartą.

Tuo tarpu pernai rugsėjį FRS vadovai prognozavo, kad norma 2019-aisiais bus padidinta tris kartus.

FRS taip pat šiek tiek sumažino JAV ekonomikos augimo ir infliacijos 2019 metais prognozes ir dabar numato, kad JAV bendrasis vidaus produktas (BVP) padidės 2,1 proc., o infliacija sudarys 1,8 procento.

Anksčiau buvo prognozuotas 2,3 proc. BVP augimas ir 1,9 proc. infliacija.

JAV centrinis bankas taip pat patikslino jo balanse sukaupto turto mažinimo planus: nuo gegužės mėnesio mažinimo tempas bus sulėtintas, o nuo rugsėjo ši programa bus nutraukta.

„Po FOMC sausio mėnesio posėdžio gauti duomenys rodo, jog darbo rinka tebėra stipri, bet ekonominio aktyvumo augimo tempas sulėtėjo...“, – pažymima pranešime.

Ankstesniame posėdyje FRS buvo optimistiškiau įvertinusi ir padėtį darbo rinkoje, ir ekonomikos augimą.

Tuo tarpu rizikos veiksnių įvertinimas nepakito.

„Atsižvelgdamas į tarptautinius ekonominius ir finansinius įvykius ir į nuosaikų infliacinį spaudimą, komitetas elgsis kantriai, kai jam reikės spręsti, ar reikėtų koreguoti bazinę palūkanų normą“, – pažymima pranešime.

Pasiūlymas nekeisti bazinės palūkanų normos kovo mėnesio posėdyje buvo priimtas vienbalsiai.

FRS paskelbus posėdžio rezultatus, padėtis prieš tai smukusioje JAV akcijų rinkoje stabilizavosi.

JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas ėmė mažėti, o realus dešimties metų trukmės vyriausybės obligacijų pajamingumas pasiekė žemiausią per 13 mėnesių lygį.

Euro ir jenos atžvilgiu iki FRS posėdžio pabaigos smukęs JAV dolerio kursas vėliau atsitiesė.

Kitas FOMC posėdis vyks balandžio 30–gegužės 1 dienomis.

Nuo sausio mėnesio po kiekvieno posėdžio – o jų vyksta aštuoni per metus – yra rengiamos FRS vadovo Jerome Powello spaudos konferencijos, tačiau atnaujintos ekonominės prognozės, kaip ir anksčiau, skelbiamos kas ketvirtį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)