Teismo Strasbūre pripažinimas tapo papildomu akstinu tęsti iniciatyvą #WhyNotSvastika. Lietuvos europarlamentaras išsiuntė laišką JAV prekybos milžinės „Amazon” vadovui Jeffui Bezosui, informuodamas apie praėjusios savaitės EŽTT sprendimą ir primindamas jo iniciatyva parengtą oficialų 27 EP narių laišką dėl prekybos prekėmis su sovietiniais simboliais sustabdymo.

„EŽTT priėmė sprendimą, kad represijos prieš mūsų partizanus yra lygu lietuvių tautos genocidui. Ne „su banditais kovota“, kaip melavo sovietų propagandos mašina, o Rusija iki šiol atkartoja. Ne. Buvo vykdomas žiaurus genocidas prieš lietuvių tautą. Šis sprendimas yra mažiausia, ko galėjome pasiekti vardan tų, kurie paaukojo savo gyvybes ant laisvės aukuro. Visų mūsų, atstovaujančių Lietuvai tarptautiniuose vandenyse, pareiga yra pagarsinti šį išaiškinimą“, - neabejoja A. Guoga.

2019 m. kovo 12 d. EŽTT sukūrė precedentą ir pirmą kartą sovietų represijas prilygino genocidui. 1944-1956 m. Lietuvoje oficialiais šaltiniais žuvo apie 12 000 partizanų.

„Tai, kad šis genocidas buvo vykdomas už geležinės uždangos, nesumažina jo nusikaltimo žmogiškumui masto. Tiek sovietų, tiek nacių totalitarinės sistemos sistemingai pažeidinėjo žmogaus teises, atėmė laisvę ir žlugdė demokratiją. Šie režimai kankino ir nužudė milijonus nekaltų žmonių. Tad abiejų totalitarinių režimų simboliai turėtų būti traktuojami taip pat ir internetinės prekybos „Amazon“ rinkoje - išimant iš prekybos ir sovietiniais simboliais, kūju bei pjautuvu, pažymėtas prekes“, - įsitikinęs europarlamentaras A. Guoga.

Praėjusių metų pabaigoje A. Guogos iniciatyva 27 EP nariai atviru laišku kreipėsi į „Amazon Inc“ kompanijos vadovą Jeffą Bezosą, primygtinai ragindami „Amazon“ internetinės prekybos platformoje stabdyti prekybą prekėmis su sovietine simbolika. Kreipimąsi pasirašė EP nariai iš 13 šalių: Lietuvos, Lenkijos, Nyderlandų, Vokietijos, Kroatijos, Latvijos, Jungtinės Karalystės, Slovakijos, Estijos, Suomijos, Portugalijos, Vengrijos, Ispanijos, atstovaujantys 6 pagrindinėms politinėms grupėms.

„Atsakymo į laišką apie „Amazon“ kompanijos poziciją bei socialinės atsakomybės standartus dėl tokių prekių, kurios milijonams europiečių asocijuojasi su masine priespauda ir žudymu, dar negavau. Nors esu gavęs neoficialių žinių, kad prekybos gigantės biurai ir Vašingtone, ir Briuselyje jau svarstė laišką. Šios temos nepaliksiu, kaip jos nepaliko tūkstančiai europiečių, reguliariai klausiančių „Amazon“ jos socialiniuose tinkluose - #WhyNotSvastika?“, - teigia europarlamentaras iš Lietuvos.

„CNN International“, atkreipusi dėmesį į jo laišką, pakvietė Lietuvos politiką A. Guogą į verslo laidą „Quest Means Business“. Populiarioji JAV milžinės laida 27 europarlamentarų laišką „Amazon Inc“ pasirinko dienos tema ir interviu su A. Guoga metu milijonai CNN kanalo žiūrovų galėjo balsuoti televizijos svetainėje: „Ar „Amazon“ turėtų sustabdyti prekybą sovietiniais simboliais?“ Laidos pabaigoje paskelbti rezultatai parodė, kad 59 procentai žiūrovų pritaria prekių su sovietiniais simboliais išėmimui iš internetinės platformos.

„Mums, lietuviams, ypač svarbu priminti kovą už laisvę. Kūjis ir pjautuvas mums simbolizuoja priespaudą, deportacijas. Mus skaudina, kai sovietų simboliai dedami ant vaikiškų žaislų, meškiukų ir parduodami vaikams“, - laidoje sakė Lietuvos politikas, kurio močiutės brolis buvo Prisikėlimo apygardos vadas, partizanas Juozas Paliūnas-Rytas. Jis priminė, kad Europos Teisingumo Teismas yra uždraudęs registruoti sovietinius simbolius (herbą su kūju ir pjautuvu) kaip komercinį prekės ženklą Europos Sąjungoje, nes tai prieštarauja viešajai moralei ir žeidžia valstybių narių piliečius.

EP narį A. Guogą imtis iniciatyvos ir kreiptis į pasaulinę prekybos milžinę paskatino aktyvių Lietuvos piliečių socialiniuose tinkluose pradėta iniciatyva #WhyNotSvastika. Prieš tai šios pačios piliečių grupės iniciatyvų rezultatai buvo sėkmingi: įmonės „Walmart Inc“ ir „Adidas“, į kurias buvo apeliuojama, atsižvelgdamos į protestus, išėmė iš prekybos prekes su sovietine simbolika. Prie to prisidėjo ir Lietuvos Respublikos ambasadoriaus JAV Rolando Kriščiūno bei grupės parlamentarų iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos kreipimasis rugsėjo mėnesį.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (42)