Mobilieji laiškininkai Lietuvoje atsirado maždaug prieš trejus metus, o tokių pokyčių buvo imtąsi pastebėjus, kad atokių vienkiemių gyventojai ir vyresni žmonės regionuose pageidauja, kad paslaugas laiškininkai suteiktų jų namuose.

„Vieni negali į pašto skyrių atvykti dėl ligos ar senatvės, o kitiems taip tiesiog patogiau“, – DELFI sakė LP Korporatyvinių reikalų departamento komunikacijos projektų vadovė Aušra Kurtkutė.

Mobilusis laiškininkas, atvykęs pas klientą į namus, gali suteikti siuntos išsiuntimo paslaugą, parduoti tam tikras prekes, pristatyti siuntas, korespondenciją, užsakyti prenumeratą, jam galima sumokėti mokesčius.

Viena tokių – ir Danutė. Ji mobiliąja laiškininke dirba Utenos rajone, Leliūnų miestelyje ir jo apylinkėje.

„Mobilus laiškininkas nuo įprasto labiausiai skiriasi tuo, kad siuntos žmonėms yra pristatomos į namus, nepriklausomai, jos didelės ar mažos.

Jų nereikia žmogui atsiiminėti pašte“, – aiškino laiškininkė ir sakė, kad jei vieną dieną namuose žmogaus neranda, palieka jam pranešimą, o jis visada gali jai paskambinti ir ji mielai siuntinį jam pristato kitu metu.

Mobilų laiškininką gyventojai į namus gali išsikviesti ir patys.

„Kadangi visi mane pažįsta, dažniausiai man jie į asmeninį numerį paskambina, kad atvažiuočiau išsiųsti laišką“, – pasakojo Danutė ir sakė visus klientus Leliūnuose pažįstanti labai gerai, mat ir ji pati gyvena šiame miestelyje.

Tiesa, svarbu paminėti, kad išsikviesti mobilų paštininką žmonės gali nemokamai ir tokia paslauga jiems nekainuoja.

„Būna, mane pasikviečia ir mokesčių susimokėti močiutės. Žinau net tikslias dienas. Dažniausiai, žinoma, tai būna laikas po pensijų išmokėjimo“, – pasakojo Danutė.

Paklausta, kas jos darbe sunkiausia, laiškininkė pasakojo daug sunkumų neturinti.

„Esu pripratusi jau. Jeigu nežinočiau, kur man reikia nuvažiuoti, būtų sunku.

Duotų man naują apylinkę, tai nei žmones pažinočiau, nei jų adresus, o laiškų šimtas. O čia susidedu viską (korespondenciją – red. past.) iš eilės“, – sakė ji.

Kasdien automobiliu ji pasakojo nuvažiuojanti labai įvairius atstumus.

„Būna ir 40, ir 80 kilometrų“, – sakė ji ir pasakojo, kad Utenos apylinkės yra labai gražios, o ji čia dažnai matanti ir stirnų.

Laiškininkė sakė pastaruoju metu pastebėjusi ir vieną įdomų dalyką, susijusį su siuntomis.

„Dabar visi siunčiasi siuntinius iš Kinijos. Būna, tris rankines didžiausias atsinešu po 60 siuntinių. Siunčiasi žmonės ir rūbus, ir vaikams visokius dalykus.

Didelė mada čia užėjusi. Sakė, ten viskas labai pigu“, – Utenos rajono aktualijomis dalijosi Danutė.

Kaip informavo LP, mobilūs laiškininkai šiuo metu veikia 12-oje Lietuvos savivaldybių: Utenoje, Radviliškyje, Mažeikiuose, Akmenėje, Prienuose, Kupiškyje, Rokiškyje, Joniškyje, Pakruojyje, Anykščiuose, Biržuose, Molėtuose.

Šiuo metu Lietuvoje dirba 110 mobilių laiškininkų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)