Lietuvos bankas pažymi, kad Lietuvoje išperkamosios būsto nuomos (angl. rent to buy) paslauga pradėta teikti nuo 2015 m. ir jos pasiūlos asortimentas nuosekliai plečiasi. Pašnekovai išskyrė, į ką būtina atkreipti dėmesį, renkantis tokią paslaugą.

NT analitikas: pasiūlomi prasčiausi butai

VšĮ „Realdata“ vadovas Arnoldas Antanavičius mano, kad šiuo metu Lietuvoje išperkamosios nuomos būstų pasiūla – pakankamai skurdi, o dažniausiai pasiūlomi projektuose esantys prasčiausi butai, mažiausiai patrauklūs.

„Tikėtina, kad išperkamąją nuoma tą butą pasiūlo dėl to, kad sunku parduoti normaliomis rinkos sąlygomis. Žmogus susigundęs tokiomis lengvatinėmis sąlygomis, gali būti, kad nusipirks prasto likvidumo butą už šiandienos rinkos kainą ir, kai ateityje reikės parduoti normaliam pirkėjui, bus sunku, negalės pasiūlyti išperkamosios nuomos“, – sako A. Antanavičius.

Anot jo, jei viskas klostysis gerai – žmogus iš esmės bus nemokamai pragyvenęs ir taip sukaupęs įnašą. Tačiau iš kitos pusės, neįvertinus finansinių galimybių ir aplinkybių, tai gali tapti itin prabangia nuoma.

„Paguodžiantis dalykas, kad jeigu žmogus neturi būsto, jis ar taip ar taip mokėtų nuomą. Šioje vietoje išperkamosios nuomos įmoka kažkiek didesnė, priklauso ir nuo siūlomo laikotarpio, ar 30, ar 24 mėnesius. Pastaruoju laikotarpiu įmoka yra maždaug dvigubai didesnė nei nuoma rinkoje. (…) Kai pirkėjas perka tokį butą, jis pasirašo už kokią sumą pirks butą po dvejų metų, sukaupęs pradinį įnašą. Tačiau jei po dvejų metų rinkoje yra visai kita situacija. (…) Jei po 2 metų rinkoje prasideda sunkmetis, sandoriai mažesne kaina sudaromi, turto vertė nukrenta, tai atitinkamai nebebus galima tos paskolos gauti. Bankų politika gali pasikeisti per du metus, pabrangti skolinimas. Gali įvykti įvairių situacijų ir paskolos nebebus lengva gauti, arba bus visai neįmanoma gauti. Blogiausiu atveju žmogus praras tą sumą, kurią neva permokėjo kaip už nuomą, bet jei viskas gerai tai jis du metus nemokamai gyveno ir sutaupė pradinį įnašą. Tokia kaip ir loterija“, – svarsto A. Antanavičius.

Jo teigimu, jeigu dabar kam nors vos vos įmanoma gauti paskolą, tuomet tam žmogui jis nerekomenduotų rinktis tokį sprendimą, nes, tikėtina, kad 2 metų perspektyvoje paskolų politika tik griežtės, o labai gerų paskolų laikotarpį jau pragyvenome.

„Horizonte matosi griežtesni laikai, didesnės palūkanos, didesni reikalavimai. Manyčiau, kad tokį sprendimą gali priimti tie, kurie turi dabar rezervo, kad gautų tam tikrą paskolą, bet nori pataupyti ir du metus nemokamai pragyventi“, – įsitikinęs analitikas.

Lietuvos bankas: keturi punktai, į kuriuos būtina atkreipti dėmesį

Lietuvos banko Makroprudencinės politikos skyriaus vyresnioji ekonomistė Edita Giedraitė DELFI informuoja, kad pasirinkus tokį būdą kaupti pradiniam įnašui, būtina įvertini kylančias rizikas.

Pirmiausia reikia turėti omenyje, kad pasikeitus finansinei padėčiai per nustatytą nuomos laikotarpį, pavyzdžiui netekus pajamų šaltinio, kredito įstaiga gali atsisakyti suteikti būsto paskolą. Antra, paskolos galima negauti ir dėl pasikeitusio reguliavimo.

„Būsto paskola gali būti nesuteikta dėl pasikeitusios reguliacinės aplinkos (Atsakingojo skolinimo nuostatų, kredito įstaigų reguliavimo) ar dėl pasikeitimų vidinių bankų skolinimo taisyklių. Prieš sudarant sutartį dėl išperkamosios nuomos paslaugos, kliento kreditingumas banke vertinimas tik preliminariai. Pasibaigus nuomos sutarčiai, kredito davėjas gali skolininko finansinę padėtį vertinti griežčiau, todėl galimai reikalautų didesnės pradinio įnašo sumos ar griežčiau vertintų maksimalią pajamų dalį, skiriamą įsipareigojimams vykdyti.

Kliento mokumas, paskolos mėnesinės įmokos ir mėnesinių pajamų santykis bei reikiama minimali pradinio įnašo suma yra preliminariai įvertinami remiantis nuomos sutarties sudarymo metu taikomu reguliavimu ir atsižvelgiant į kliento finansinę padėtį, tačiau kredito įstaiga sprendimą dėl paskolos priimtų tik pasibaigus nuomos laikotarpiui. Tad nuomos laikotarpiu taikomos finansavimo sąlygos gali gerokai pasikeisti ir būstą įsigyti klientui gali tapti nebeįmanoma“, – informuoja E. Giedraitė.

Ji prideda dar dvi rizikas dėl kurių gali nepavykti po išperkamosios nuomos laikotarpio įsigyti buto.

„Nuomos laikotarpiu pasikeitus nuomojamo būsto kainai (jai padidėjus ar sumažėjus), priklausomai nuo sutarties sąlygų, vartotojui gali tekti mokėti daugiau nuosavų lėšų nei planuota nuomos laikotarpio pradžioje. Dėl to vartotojas gali būti finansiškai nepajėgus įpirkti nuomotą būstą.

Taip pat išperkamosios nuomos paslaugos sutartyje gali būti numatyta ir papildomų sąlygų, todėl rekomenduojama atidžiai įvertinti visas sudaromų sutarčių sąlygas. Pavyzdžiui, ar paslaugos teikėjas nepasilieka teisės pasibaigus nuomos sutarčiai nuspręsti neparduoti būsto.

Šioms rizikoms pasitvirtinus, klientai gali prarasti sumokėtas nuomos įmokas, kurios buvo skirtos pradiniam įnašui sukaupti, jei nuomos sutartis nenumato kitaip. Tokiu atveju klientas patirtų nuostolių dėl būsto įrengimo kaštų ir vidutiniškai apie 100 eurų didesnių nuomos įmokų nei rinkos kaina“, – teigia ji.

Kaip nurodo Lietuvos banko atstovė, kadangi paslauga dar pakankamai nauja, Lietuvos bankas nėra gavęs nei vieno vartotojo skundo, susijusio su šia paslauga.

Paslauga pasinaudoję žmonės – būtina išsiaiškinti apie visą projektą

DELFI pakalbino dvi vilnietes – Simoną ir Eglę, kurios įsigijo būstą naudodamosios išperkamosios nuomos paslauga. Kaip abi merginos patvirtina, išties rizikų yra, tačiau paslauga bendrai jos liko patenkintos ir ją rekomenduotų. Svarbiausia žinoti, į ką atkreipti dėmesį.

Simonos teigimu, išperkamosios nuomos būstų pasiūla, iš tikrųjų ribota. Pasirinktame projekte galėjo rinktis tik butus pirmame aukšte. Ir tai ne iš visų, jeigu butas pirmame aukšte bet su gražesniu vaizdu – išperkamajai nuomai jis nesiūlomas. Tiesa, vilnietė prideda, kad viskas priklauso nuo projekto. Kituose galima rasti ir, pavyzdžiui, pasiūlymų antrame aukšte, tačiau patys patraukliausi butai dažniausiai į šios paslaugos kategoriją nepatenka.

Mergina pataria atidžiai išnagrinėti sutartį, mat ten galima rasti ir tokių punktų, kad du kartus kaimynams iškvietus policiją dėl triukšmo, išperkamosios nuomos sutartis gali vienašališku sprendimu būti nutraukta.

„Kai išsirenki būstą, pirmiausia pasitikrinti, ar bankas duoda paskolą, nes turi pristatyti garantinį laišką, kad jei būtum sukaupęs 15 proc. pradinį įnašą, bankas paskolą išduotų. Tiesa, jis to neįsipareigoja daryti atėjus laikui. Tuomet pasirašoma sutartis. Kas labiausiai užkliuvo, jei dėl tavęs skųstųsi kaimynai ar kviestų policiją, tai po 2 kartų gali vienašališkai nutraukti sutartį. O juk kaimynai visokie gali būti, dėl visko gali skųstis. Taip pat jei pavėluoji mokėti įmokas, du vėlavimai ir vėlgi vienašališkai gali nutraukti sutartį. Kadangi butas be įrengimo buvo, taip pat sutartyje nurodyta, kad negalime du metus griauti sienų ir perstatyti kaip norime. Tai yra, negalime keisti išplanavimo, nes butas gali prarasti vertę, jei mes galiausiai nenusipirktume.

Taip pat prašėme vietos automobiliui, tačiau mums pasakė, kad išperkamajai nuoma neduoda, nors vėliau sužinojome, kad duoda. Tie, kurie pirmuoju etapu pirko būstą, gavo, o antruoju – negavo“, – pasakojo Simona.

Vilnietės pasakojo, kad kadangi mokama poros ar kelių mėnesių įmoka į priekį, tad dairytis paskolos galima pradėti anksčiau nei lygiai po 2 ar 3 nustatytų metų. Kai jau įnašas per mokėtą nuomą sukauptas, vėl iš naujo einama per visus bankus ieškant geriausio pasiūlymo, derantis.

„Bankai iš karto sakė, kad jie linkę optimistiškai vertinti, nebuvo nė vieno kurie būtų atsisakę duoti paskolą. Tie pasiūlymai buvo konkurencingi, ir buvo galima net paspausti banką, kad geresnes palūkanas pasiūlytų. (…) Tuos 2 metus stebi, kad neprisiimtum jokių įsipareigojimų, lizingų neimtum, kad tik nesusigadintum savo kredito istorijos per tą laiką. Susimažinom telefonų sąskaitas. (…) Pažįstu tik vieną draugą, kuriam reikėjo antrą darbą susirasti, kad galėtų sumokėti visas įmokas, nes finansiškai jos tapo per didelės“, – sakė vilnietė Simona.

Mergina nurodė, kad du metus kas mėnesį mokėjo 600 eurų „nuomą“ kaupiamam pradiniam įnašui. Ji patarė taip pat atkreipti dėmesį, kad dar laukia ir notaro mokesčiai. Pastarieji gali būti didesni, jeigu bus kreipiamasi į vystytojo nurodytą notarą. Taip pat raginama dėmesį atkreipti ir į patį projektą.

„Po kiek laiko paties projekto problemos išryškėjo ir toks kreivesnis požiūris į išperkamosios nuomos klientus. Reikėjo durims guminės juostelės ilgiau laukti, balkoną greičiau tvarkė įprastiniams klientams nei mums. (…) Bute viskas gerai, tačiau problemos išlenda bendrame projekte – per mažai automobilio stovėjimų vietų, požeminės automobilių aikštelės viena pusė pelija, genda garažo vartai, sudėtos pigios kiemo apšvietimo sistemos, kurių jau pusė neveikia. Kai perki butą, kuomet iš 13 namų projekte pastatyti tik 5, sunku suprasti, koks bus galutinis projektas. Planuojant daug kas keitėsi, pavyzdžiui, garažų įvažiavimai tapo kitokie, nei buvo pavaizduoti iš pradžių“ – teigė vilnietė, patarianti prieš renkantis butą išsiaiškinti ir visas smulkmenas dėl paties projekto.

„Pati idėja labai gera, kad tu nesusitaupęs ir neturėdamas jokios sumos gali taip susitaupyti ir nusipirkti“, – prideda ji.

Kita vilnietė Eglė pasakoja, kad nors ir turėjo su draugu sutaupę pradinį įnašą, vis tiek nusprendė pasinaudoti išperkamosios nuomos paslauga ir savo sprendimu nesigaili. Nors butą rinkosi kitame projekte, tačiau butą galėjo įsigyti taip pat tik pirmame aukšte. Mergina prideda, kad dabar jau pasiūlyta ir antrame bei trečiame. Ji teigia, kad su išperkamąją nuoma du metus išėjo mokėti dvigubą nuomą – apie 900 Eur per mėnesį (apie 80 kv. m. butas), kol pasiimta paskola ir butas galutinai nusipirktas.

„Mus tenkino pirmo aukšto variantas. Tik tuo metu susidarė tokia situacija, kad arba konsultantai neturėjo laiko, arba jiems nelabai įdomūs tos paslaugos klientai, kad vos ne iš penkto karto pakelia ragelį. Komunikacija su klientais sudėtingesnė. Sunkumų buvo ir iškilę, kai planavome elektros lizdų išdėstymą. Nusiuntėme savo variantą, bet su sutartimi mums atnešė kitokį planą. Tačiau pasakėme, kad tai ne mūsų variantas ir viskas buvo ištaisyta. Bet visa tai smulkmenos.

Leido ir automobiliui stovėjimo vietą išsipirkti. Brolis dabar perka butą šia paslauga naudodamasis, taip pat leido iš karto vietą automobiliui išsipirkti. Supažindino ir su bendru projektu, nurodė, kad ateityje šalia iškils kitas pastatas, užstos vaizdą“, – sako Eglė.

Jos pasakojimu, iš projekto vystytojo įsigijo ir įrengimo paslaugas bei visus baldus, o ir po kelių metų neišlenda jokie paties namo brokai. Kokybe mergina liko patenkinta, tad ateityje, jei prireiktų, tokia paslauga naudotųsi dar kartą. Ji patikina, kad jokių sunkumų neiškilo ir su bankais.

„Jei bijosi kad po 2 metų būsi bedarbis, spręsk tas problemas dabar, o ne po 2 metų. (…) Tokia paslauga nėra blogas variantas. Neatbaidytų tikrai. Mes kai pirkome, tai buvo pirmas butas ir neįsivaizdavome, ko norėtume, kaip turėtų atrodyti. Dabar jau žinotume, kad nepatinka įmontuojamas šaldytuvas, spintelių tam tikri atspalviai. Tai jei ir nepirktume, tik dėl to, kad interjerą galėtume kitokį pasirinkti“, – teigia vilnietė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)