„Įvertinus pasikeitusios trumpo laikotarpio euro zonos ekonominės situacijos duomenis, prognozė šiems metams sumažinta pakankamai dideliais skaičiais (...) Klausimas, ar mes turime V raidės lėtėjimą, ar kažkokį kitą. Iš to ką mes matome dabar, tų duomenų ir analizės, su kuria susipažinome ir diskutavome posėdžio metu, panašu, kad kalbame apie V raidės laikiną sulėtėjimą“, – penktadienį žurnalistams sakė V. Vasiliauskas.

Atsižvelgiant į tai, ECB kitų metų euro zonos ekonomikos augimo prognozę sumažinto tik 0,1 punkto iki 1,6 proc., o 2021 metų prognozės – 1,5 proc. augimo – nepakeitė.

Panašiai koreguotos ir infliacijos prognozės. ECB dabar prognozuoja, kad infliacija šiemet sudarys tik 1,2 proc. (2018-ųjų gruodžio prognozė buvo 1,6 proc.), o 2020 ir 2021 metais – atitinkamai 1,5 proc. ir 1,6 proc. (ankstesnė prognozė – 1,7 ir 1,8 proc.).

V. Vasiliauskas pripažino, kad atnaujintos prognozės nutolina ECB tikslą pasiekti, jog infliacija būtų artima 2 proc., tačiau pabrėžė, kad jo atsisakyti neplanuojama.

„Diskusijų apie tai nebuvo, kol kas tikrai tai nėra svarstoma. Pats tikslas turėti 2 proc. artimą infliaciją labiau yra įsivaizduojamas kaip judantis taikinys, nebūtinai tai reiškia, kad jį reikia šiais ar kitais metais pasiekti. Tai labiau siektinas dalykas, kuris šmėžuoja horizonte“, – tvirtino V. Vasiliauskas.

Pabloginti prognozes ECB privertė didėjantis nerimas dėl pasaulio ekonomikos augimo lėtėjimo, kurį skatina, be kita ko, neapibrėžtumas dėl „Brexit“, įtampa prekyboje, kurią kursto visų pirma Jungtinės Valstijos, taip pat vangesnė Kinijos ūkio plėtra.

ECB ketvirtadienį taip pat pareiškė, kad rekordiškai mažos palūkanų normos nebus keičiamos iki metų pabaigos, o bankams vėl bus pasiūlyta itin pigių paskolų, kad rinkoje neatsirastų likvidumo trūkumo. Vadinamoji trečioji tikslinių ilgesnės trukmės refinansavimo operacijų serija (TITRO-III) bus pradėta vykdyti rugsėjį ir užbaigta 2021 metų kovą.

Per ankstesnes TITRO serijas ECB bankams jau paskolino daugiau kaip 700 mlrd. eurų. Paskutinių suteiktų paskolų terminas baigiasi 2020 metų birželį.

Iki šiol ECB sakė, kad palūkanų normos nebus keičiamos iki 2019 metų vasaros pabaigos.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)