Pasak Ž. Vaičiūno patarėjos Aurelijos Vernickaitės, ar derybos duos kokių nors vaisių, turėtų paaiškėti artimiausiu metu.

„Derybos tebevyksta, tikslas yra taikus susitarimas. Ar kompromisas bus pasiektas, paaiškės artimiausiu metu“, - Eltai teigė A. Vernickaitė.

Po praėjusią savaitę vykusio derybinio susitikimo Ž. Vaičiūnas neatskleidė, kokius sutarties punktus reikia patikslinti, nes derybos dar nebaigtos.

„Kaip sakoma, kol nesuderėta dėl visko, tol nesuderėta dėl nieko, bet nuotaika tikrai yra pozityvi - tokia, kad susitarimą tikrai galima pasiekti“, - tuomet akcentavo ministras.

Pasak jo, taikos sutarties pagrindas yra tos sąlygos, apie kurias anksčiau skelbė Aplinkos ministerija, tačiau „yra lankstumo elementų“.

ELTA primena, kad pernai sausį Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas (VRAAD, dabar - Aplinkos apsaugos departamentas) nustatė, kad įmonė „Metrail“ netinkamai sutvarkė 14,5 tūkst. tonų metalinių ir 500 tonų plastikinių pakuočių.

Už šį kiekį neteisėtai išrašyti gaminių ir pakuočių atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai buvo išduoti 1,8 tūkst. verslo įmonių. Gavę šiuos dokumentus iš „Metrail“, gamintojai ir importuotojai buvo atleisti nuo mokesčio už aplinkos teršimą pakuotės atliekomis. Skaičiuojama, kad dėl to įmonės galėjo nesumokėti apie 30 mln. eurų taršos mokesčio.

Teismas leido aplinkosaugininkams ir pakuočių gamintojams bei importuotojams susitarti taikiai. Gegužę buvo pritarta taikos sutarties sudarymui, tačiau ministerija ir Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) kurį laiką nesusitarė, kas yra atsakingas už jos pasirašymą.

Prieš kurį laiką Aplinkos ministerija paskelbė siūlanti kompromisinę taikos sutartį. Ja numatoma dvejais metais, iki penkerių, pailginti terminą reikiamam metalinių pakuočių kiekiui, dėl kurio buvo panaikinti atliekų sutvarkymą įrodantys dokumentai, surinkti ir sutvarkyti. Taip pat siūlyta sumažinti banko garantijų dydį, kuris būtų mokamas tik tuo atveju, jeigu nebus įvykdyti taikos sutartimi prisiimti įsipareigojimai bei taikyti nuo šių metų įsigaliojusio Mokesčių už aplinkos teršimą įstatymo nustatytą dydį - 186 eurus už toną, o ne 753 eurus už toną, kaip numatė šis įstatymas 2013-2015 metais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją