Ši byla parodė, kokio masto korupcija buvo įsišaknijusi Uzbekistane, kai šalį valdė buvęs prezidentas Islamas Karimovas, o jis buvusiai sovietinei respublikai vadovavo nuo 1990 metų iki savo mirties 2016-aisiais.

Maskvoje įsikūrusi ir savo akcijomis Niujorko vertybinių popierių biržoje (NYSE) prekiaujanti bendrovė MTS pareiškė, jog susitarimas buvo suderintas su JAV teisingumo departamentu ir JAV vertybinių popierių ir biržų komisija (SEC).

Šiuo susitarimu „užbaigiami buvusios bendrovės patronuojamosios įmonės Uzbekistane įsigijimo ir veiklos tyrimai“, pareiškė MTS.

Sutikusi sumokėti baudą, „MTS patvirtino savo įsipareigojimą“ laikytis kovos su korupcija teisės aktų, pridūrė Rusijos bendrovė.

MTS ilgus metus ginčijosi su Uzbekistano institucijomis, kurios 2012 metais konfiskavo šioje šalyje veikusios MTS patronuojamosios bendrovės turtą, o prieš tai dėl tariamo mokesčių vengimo panaikino jos veiklos licenciją.

Minėta uzbekų bendrovė, kuri 2011 metų pabaigoje turėjo 9,5 mln. abonentų, 2013 metais paskelbė bankrotą.

SEC pareiškė, jog MTS „papirko Uzbekistano pareigūną“, susijusį su I. Karimovu, kad gautų leidimus veikti šalyje, turinčioje daugiau nei 32 mln. gyventojų, ir juos išlaikytų.

„Bendrovė beveik dešimtmetį pažeidinėjo įstatymus ir vienam korumpuotam pareigūnui slaptai nukreipė šimtus milijonų JAV dolerių“, – pareiškė SEC.

Organizuoto nusikalstamumo ir korupcijos pranešimų projekto (OCCRP) anksčiau atliktas tyrimas parodė, kad patronuojamoji įmonė, kuri, kol MTS dar nebuvo jos įsigijusi, buvo žinoma pavadinimu „Uzdunrobita“, I. Karimovo dukrai Gulnarai priklausančioms bendrovėms sumokėjo šimtus milijonų JAV dolerių.

Pasak OCCRP – nevyriausybinės organizacijos, kuri bendradarbiauja daugiausia su Rytų Europos tiriamaisiais žurnalistais – MTS atliko mokėjimus 2004 ir 2007 metais, kad galėtų įsigyti bendrovės akcijų.

Mokėjo ir kitos telekomunikacijų bendrovės. „G. Karimova ... iš tarptautinių bendrovių, susijusių su telekomunikacijų sektoriumi, išspaudė per 1 mlrd. JAV dolerių“, – pareiškė OCCRP.

Kai kurie komentuotojai Rusijoje neslėpė nuostabos, kad Jungtinės Valstijos Rusijos bendrovėms skiria baudas už veiklą trečiosiose šalyse.

„Kodėl Jungtinėms Valstijoms parūpo tolimų Uzbekistano ir Rusijos operatoriai?“ – klausė verslo radijo BFM žurnalistas ir pabrėžė, kad „pinigai pateks į Amerikos, o ne į Uzbekistano biudžetą“.

Uzbekistanui dabar vadovauja buvęs I. Karimovo ministras pirmininkas Šavkatas Mirzijojevas, kuris siekia nutraukti šalies ekonominę izoliaciją ir panaikino vizų apribojimus lankytojams iš Europos Sąjungos šalių ir Jungtinių Valstijų.

Gulnara Karimova, kadaise buvusi aukšto rango diplomatė ir popmuzikos dainininkė, 2017 metais buvo nuteista 10 metų kalėti už sukčiavimą ir pinigų plovimą.

Pernai teismas jos bausmę pakeitė penkerių metų namų areštu.

Tačiau Uzbekistano institucijos šią savaitę pareiškė, kad G. Karimova pažeidė namų arešto sąlygas ir buvo nusiųsta į kalėjimą, kur praleis likusį bausmės laiką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)