Palaikymo nesulaukęs Europos Komisijos planas supykdė ne tik Saudo Arabiją, bet ir Jungtines Valstijas bei Europos sostines.

Dvidešimt aštuonių ES valstybių narių vidaus reikalų ministrai pasiūlymą oficialiai atmes per ketvirtadienį Briuselyje įvyksiančias derybas, pareiškė informuotas naujienų agentūros AFP šaltinis.

ES vyriausybės „negali pritarti šiam pasiūlymui“, pažymima gana griežtai suformuluotame pareiškimo projekte, kurį patvirtins ministrai.

ES diplomatai išreiškė nepasitenkinimą dėl to, jog nėra aišku, kaip Komisija sudaro sąrašą, todėl jis gali susidurti su teisiniais iššūkiais.

Sąrašas „nebuvo sudarytas taikant skaidrią ir patikimą procedūrą, kuria į jį įtrauktos šalys būtų aktyviai skatinamos imtis ryžtingų veiksmų ir kartu būtų gerbiama jų teisė būti išklausytoms“, pažymima pareiškimo projekte.

Prieštaringai vertinamas sąrašas susidūrė su stipriu diplomatiniu pasipriešinimu, o Saudo Arabijos karalius Salmanas net asmeniškai įsikišo ir parašė protesto laišką Europos lyderiams.

Laiške, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP, pasiūlymas į sąrašą įtraukti Persijos įlankos monarchiją buvo pavadintas „stebinančiu ir netikėtu“. Taip pat buvo įspėta, jog tai pakenks „prekybai ir investicijų srautams tarp karalystės ir Europos Sąjungos“.

Jungtinių Valstijų ambasadorius Europos Sąjungoje Gordonas Sondlandas, kurį smarkiai supykdė tai, jog į pasiūlymą buvo įtrauktos ir JAV priklausančios Guamo, Puerto Riko, Amerikos Samoa bei JAV Mergelių salų teritorijos, sąrašą penktadienį pavadino „dogmatine retorika“.

Pagal Komisijos pasiūlymą, naujosios šalys, tarp kurių yra ir Panama, būtų prijungtos prie kitų 16 šalių, kurios, kaip manoma, nepakankamai stengiasi užkirsti kelią terorizmo ir organizuoto nusikalstamumo finansavimui.

Į „juodąjį“ sąrašą jau yra įtraukti Iranas, Irakas, Pakistanas, Etiopija ir Šiaurės Korėja.

Jeigu kokia nors šalis įtraukiama į šį sąrašą, tai nereiškia, kad jai skelbiamos sankcijos, tačiau Europos bankai tokiu atveju yra įpareigojami griežčiau kontroliuoti sandorius su tų šalių klientais ir institucijomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)