EBPO, kuri vienija pagrindines išsivysčiusias pasaulio ekonomikas, taip pat įspėjo dėl galimų grėsmių, įskaitant Kinijos augimo sulėtėjimą ir galimo „Brexito“ be susitarimo padarinius.

„Didžiulė politinė nežinomybė, užsitęsusi prekybos įtampa ir tolesnė verslo bei vartotojų pasitikėjimo erozija prisideda prie sulėtėjimo“, - teigė Paryžiuje įsikūrusi EBPO tarpinėje ekonominės apžvalgos versijoje.

EBPO sumažino augimo prognozes beveik visoms G20 grupės šalims. Euro zonos ūkio plėtra turėtų susilpnėti nuo 1,8 proc. iki 1 proc.

Vokietijos ūkio augimui numatomas sumažėjimas nuo 1,4 proc. iki 0,7 proc., o Italijai - nuo 0,9 proc. iki -0,2 proc.

Prognozė Didžiajai Britanijai apkarpyta nuo 1,4 proc. iki 0,8 proc. Tačiau EBPO pabrėžia, kad ji pagrįsta sklandaus „Brexito“ prielaida.

Praėjusiais metais įvesti prekybos apribojimai, labiausiai Jungtinių Valstijų ir Kinijos, „stabdo augimą, investicijas ir blogina gyvenimo standartus, ypač - žemas pajamas turintiems namų ūkiams“, savo pranešime teigė EBPO.

Dvi didžiausios pasaulio ekonomikos tęsia prekybos derybas, bet EBPO perspėja, kad jos netgi gali nepasiekti susitarimo, įskaitant potencialius JAV tarifus Europos automobilių importui.

„Tai ypač smogtų Europai, kur motorinių transporto priemonių eksportas sudaro apie vieną dešimtąją viso ES prekių eksporto į Jungtines Valstijas“, - pažymėjo EBPO.

Augimo prognozė Kinijai, kuri susiduria su ekonomikos plėtros sulėtėjimu, buvo šiek tiek sumažinta iki 6,2 proc. nuo 6,3 proc. šiems metams ir nepakeista 2020-iesiems (6 proc.).

Tačiau EBPO įspėjo, kad „didesnis sulėtėjimas Kinijoje galėtų pakenkti augimui ir prekybos perspektyvoms visame pasaulyje“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją