„Iš principo, Rusijai ir dabar niekas netrukdo atsiskirti, tik klausimas, ar verta tai daryti. Techniškai ji už mus daug didesnė. Tarpusavyje esame priklausomi, tad toks žingsnis paveiktų abi šalis: sustotų prekyba, susilpnėtų sistemos patikimumas ir efektyvumas, ypač iš Kaliningrado. Bet jei norėtų kam nors įgnybti, Rusija pajėgtų tai padaryti, nors pakenktų ir sau“, – interviu „Lietuvos žinioms“ sakė D. Virbickas.

Pasak jo, Kaliningrade suplanuotas sistemų bandymas izoliuotu režimu darys įtaką Lietuvai, bet ji nebus kritinė. Panašių bandymų Kaliningrade būta ir anksčiau.

„Rusijos eksklavo (Kaliningrado srities – BNS) energetikos sistemos laikinas išjungimas mums darys įtaką technologiniu ir rinkos požiūriu. Kadangi bus dirbama izoliuotu režimu, nevyks jokia prekyba. Rinką apie tai jau informavome. Techniniu požiūriu BRELL žiedo tai niekaip nepaveiks – elektros energijos tekėjimas juo nenutrūks, tiesiog bus atjungtas Kaliningrado akligatvis“, – aiškino D. Virbickas.

BNS primena, kad Baltijos šalys anksčiau planavo, jog birželio mėnesį įvyks jų sistemų darbo izoliuotu režimu bandymas, būtinas sinchronizavimo projektui. Bet vasario pradžioje Estijos ir Latvijos perdavimo sistemų operatoriai, motyvuodami, kad analogiškas bandymas Kaliningrado srityje įvyks anksčiau, nusprendė Baltijos sistemų testą atidėti neribotam laikui. „Litgrid“ pareiškė, kad bus ieškoma naujos bandymo datos.

Lietuva, Latvija, Estija planuoja iki 2025 metų sinchronizuoti savo elektros sistemas su žemynine Europa. Trys šalys iki šiol veikia sinchroniniu režimu posovietinės energetinės sistemos vadinamajame BRELL žiede ir yra priklausomos nuo dispečerinės Maskvoje bei Rusijos elektros tinklo.

Numatyta, kad Baltijos šalių tinklų sinchronizavimas su Europa vyks per jau veikiančią jungtį tarp Lietuvos ir Lenkijos „LitPol Link“ ir per naują jūrinį kabelį tarp šių valstybių.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)