Long Ailendo saloje turėjusi iškilti būstinė buvo viena iš dviejų naujųjų „Amazon“ būstinių, kurių vietas įmonė rinkosi ilgus metus. Kitos būstinės netoli Vašingtono statybos „Amazon“ pranešė neatšaukianti.

Internetinės prekybos milžinas mainais į beveik 3 mlrd. dolerių valstijos ir miesto skiriamos paramos, supykdžiusios kai kurias vietos bendruomenes, žadėjo pastatyti didžiulį kompleksą Kvinso rajone, kuriame dirbtų 25 tūkst. darbuotojų.

„Nors apklausos rodo, kad 70 proc. niujorkiečių palaiko mūsų planus ir investicijas, keli valstijos ir miesto politikai aiškiai pasakė prieštaraujantys mūsų buvimui mieste ir patvirtino nebendradarbiausiantys su mumis, o to reikia norint judėti pirmyn“, - teigiama „Amazon“ pranešime.

„Esame nusivylę dėl tokio sprendimo - mylime Niujorką, jo su niekuo nepalyginamą dinamiškumą, jo žmones ir kultūrą - o ypač Long Ailendo bendruomenę, kur mes sutikome tiek daug optimistiškų, į ateitį žiūrinčių bendruomenių lyderių, smulkiųjų verslininkų ir rajono gyventojų“, - su niujorkiečiais atsisveikino „Amazon“.

Tačiau tuo pačiu „Amazon“ patikino, kad veikla Niujorke nebus nutraukiama, o 5 tūkst. darbuotojų mieste turinti bendrovė ir toliau augs. „Amazon“ taip pat patvirtino nepradėsianti naujos būstinės vietos paieškų, tačiau patikino neatšaukianti planų statyti būstinę netoli Vašingtono ir logistikos centrą Našvilyje.

Niujorko būstinės statybos planus laimino miesto meras Billas De Blasio ir valstijos gubernatorius Andrew Cuomas, tačiau „Amazon“ susidūrė su aršiu vietos politikų ir aktyvistų, įskaitant ir naujai į Atstovų Rūmus išrinktą demokratę Alexandrią Ocasio-Cortez, kurios rinkimų apygarda yra šalia planuotos „Amazon“ būstinės vietos.

Po „Amazon“ pranešimo A. Ocasio-Cortez tviteryje džiaugėsi sprendimu: „Šiandien (ketvirtadienis) yra ta diena, kai ryžtingų ir paprastų niujorkiečių grupė bei jų kaimynai nugalėjo „Amazon“ korporacijos godumą, darbuotojų išnaudojimą ir turtingiausio pasaulio žmogaus valdžią.„

Tuo tarpu meras B. De Blasio neigiamai atsiliepė apie „Amazon“ sprendimą, kuris nubraukė ilgus mėnesius trukusias derybas dėl būstinės.

„Suteikėme „Amazon“ galimybę būti geru kaimynu ir kurti verslą geriausiame mieste pasaulyje. Vietoj bendradarbiavimo su bendruomene, „Amazon“ išmetė šią galimybę“, - pranešime teigė Niujorko meras.

„Turime geriausius talentus pasaulyje, kasdien stipriname ir skaidriname ekonomiką visiems. Jei „Amazon“ nesupranta to vertės, jos konkurentai supras“, - sakė B. De Blasio.

Tiek konservatyvūs, tiek ir liberalūs susitarimo dėl subsidijų „Amazon“ oponentai tikino, kad turtingiausio pasaulio žmogaus Jeffo Bezoso vedamai bendrovei nereikia to, ką kai kurie vadina „pašalpa korporacijai“.

Tuo tarpu bendruomenės reakcijos į „Amazon“ sprendimą atšaukti statybas buvo įvairiapusiškos.

„Man ramiau, nes aš čia esu nuomininkė. Nemanau, kad tos darbo vietos yra tai, ko bendruomenės žmonėms reikia“, - naujienų agentūrai AFP sakė viena Kvinso rajono gyventoja.

Tačiau kiti, kaip Davidas Katzenas, valdantis statybų bendrovę Niujorke, sakė esantys nusivylę „Amazon“ sprendimu.

„Priešintis (statyboms) buvo siaubingas vietos politikų sprendimas. Tai buvo trumparegiška ir galiausiai, kas gi čia nutiks? Nieko. Nieko gero iš to neišeis“, - AFP teigė D. Katzenas.

„Amazon“, viena didžiausių internetinės prekybos įmonių, taip pat veikianti ir debesų kompiuterijos, transliavimo ir dirbtinio intelekto srityse, pradėjo ieškoti naujos būstinės vietos, kai senojoje būstinėje Sietle tapo pernelyg ankšta.

Mažmeninės prekybos sąjungos, protestavusios prieš „Amazon“ siūlytas subsidijas, atstovė Chelsea Connor sukritikavo bendrovę dėl to, kad ši pasitraukė, o ne bandė persiderėti dėl statybų.

„Vietoj to, kad bendrovė atsižvelgtų į niujorkiečiams kilusį nerimą, „Amazon“ sako - darykite, kaip mes norime, arba visai nedarykite - to nedarytų atsakinga verslo įmonė“, - sakė C. Connor.

Niujorko universiteto profesorius Scottas Galloway'us, kaip ir daugelis būstinei prieštaravusių politikų, tviteryje pasidžiaugė „Amazon“ pranešimu: „Atsparumas suveikė, o Niujorkas rado drąsos. Tai yra gerai tiek Niujorkui, tiek Amerikai. Milijardieriai neturėtų sulaukti išmaldos.„

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)