Iš pradžių D. Trumpas pareiškė, kad prekybos susitarimą, kuris tenkins abi šalis, Jungtinės Valstijos ir Kinija turi pasiekti iki kovo 1 dienos, antraip Vašingtonas 200 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškoms prekėms taikomus muitus jau kitą dieną padidins nuo dabartinių 10 iki 25 procentų.

Antradienį jis paskelbė, jog yra pasirengęs pratęsti šį terminą.

„Jeigu priartėsime prie susitarimo, jeigu manysime, jog galime pasiekti tikrą susitarimą ... galėčiau sutikti šiek tiek pratęsti terminą“, – pažymėjo D. Trumpas.

„Bloomberg“ duomenimis, Kinija siūlė muitų padidinimą atidėti 90 dienų, tačiau Vašingtonas griežtai atmetė tokią galimybę.

Ketvirtadienį Pekine prasidėjo eilinis JAV ir Kinijos aukšto lygio derybų dėl prekybos ratas.

Kinijos delegacijai vadovauja vicepremjeras Liu He, o JAV delegacijai – iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir prekybos atstovas Robertas Lighthizeris.

D. Trumpas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose pareiškė, kad išankstinės derybos, kurios prasidėjo pirmadienį, „vyksta labai gerai“.

Jis pažymėjo, kad Kinijos atstovai „mums rodo įspūdingą pagarbą“.

„Kinijos ir JAV santykiai visiškai priklauso nuo dviejų lyderių. Galiausiai Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Trumpas pasieks susitarimą, o galbūt ir ne“, – trečiadienį parašė JAV prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Anksčiau jis sakė, jog tam, kad būtų pasiektas prekybos susitarimas, jam reikės asmeniškai susitikti su Xi Jinpingu. Tokio susitikimo laikas ir vieta kol kas nesvarstomi.

Derybose su Kinija Jungtinės Valstijos, be kita ko, reikalauja, kad Pekinas sumažintų subsidijas valstybinėms bendrovėms ir užtikrintų didesnę Kinijoje veikiančių JAV bendrovių intelektinės nuosavybės apsaugą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją