Šį mėnesį „Moneyval“ publikuotoje ataskaitoje, kuri buvo paskelbta atlikus detalų šalyje taikomų pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos priemonių įvertinimą, akcentuojama, kad Lietuvos kredito įstaigos gerai supranta šios srities specifiką bei kylančias rizikas ir suvokia savo atsakomybę.

Joje teigiamai įvertintos ir finansų sektoriaus, ypač bankų, taikomos griežtėjančios klientų patikrinimo procedūros.

Anot LBA prezidento Manto Zalatoriaus, bankų veiksmai siekiant užtikrinti, kad jų infrastruktūra nesinaudotų piktavaliai ir grėsmę kitiems keliantys asmenys, yra daugiau nei tik įstatymo nustatytas reikalavimas.

„Bankų kova su pinigų plovimu ir galutinių naudos gavėjų nustatymas yra atsakingai vykdoma pareiga. Tik pažinodami klientą galime geriausiai ginti jo interesus ir užtikrinti saugumą. Tuo tarpu „Moneyval“ išsakytas vertinimas rodo, kad gerosios sektoriaus praktikos yra reikšmingos ir tarptautiniam valstybės prestižui“, - situaciją komentavo M. Zalatorius.

Kaip teigiama pranešime, susiduriama su sunkumais nustatant kai kurių juridinių asmenų galutinių naudos gavėjus, be to, nėra sistemos, kuri užtikrintų, kad valstybės registruose saugoma informacija yra tiksli ir teisinga. Tad valstybė turi įdėti pastangų, kad tinkamai įgyvendintų Europos Sąjungos reikalavimus registrams.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)