– Kodėl Kinija nesinaudotų „Huawei“, kaip šnipinėjimo įrankiu valstybei?

– „Huawei“ yra pirmoji tarptautiniu mastu sėkminga Kinijos aukštųjų technologijų įmonė. Vyriausybė yra suinteresuota apsaugoti šios kompanijos gerovę, o ne stumti ją į kampą su politiniais sprendimais, kur verslas būtų neįmanomas. Taip pat mes esame vienas didžiausių Kinijos darbdavių. Jeigu dėl prastų politinių sprendimų būtų paleisti šimtas tūkstančių žmonių, man sunku suprasti, kad tai nekeltų pasipiktinimo.

– Ar Kinijos įmonės yra priverstos perduoti kokią nors informaciją valstybei?

– Pagal Kinijos kibernetinio saugumo įstatymą įmonės privalo padėti valdžios institucijoms, tačiau tai taikoma tik operatoriams. Taip pat ir Suomijoje operatoriai yra įpareigoti padėti, pavyzdžiui, centrinei kriminalinei policijai ir integruoti į savo sistemas policijos sistemas, kurios teismo sprendimu gali būti naudojamos skambučiams pasiklausyti. Tas pats galioja ir Kinijoje, tačiau tai netaikoma techninės įrangos gamintojams.

– Kaip sugrąžinti pasitikėjimą?

– Pasitikėjimo kūrimas yra ilgalaikis darbas. Jis kuriamas stiprinant sprendimų skaidrumą. Netikiu uždaromis saugumo sistemomis ar juodomis saugumo dėžėmis. Tas pats pasakytina ir apie visą „Huawei“ saugumą. Užuot uždarę, mes mėginame atverti saugumą.

– Kaip skaidrumas veikia praktikoje?

– „Huawei“ netrukus investuos 200 milijonų JAV dolerių (176 mln. eurų, red.) į kibernetinio saugumo gerinimą. Šiuo tikslu mes atidarome kibernetinio saugumo centrą Briuselyje, kur klientai, tiek operatoriai, tiek vyriausybės atstovai, galės patys patikrinti programinį kodą.

– Kas, jeigu sulauksite atsiliepimų apie kodą?

– Jeigu bus aptikti kokybės nuokrypiai, mes juos taisysime. Tuo pat metu gerėja mūsų programinis kodas. Tikiu, kad didžiausios valstybės ir operatoriai pasinaudos šia galimybe, kad galėtų sužinoti, kaip sistema buvo įgyvendinta.

– Ką darysite, jeigu kuri nors vyriausybė norės informacijos apie „Huawei“ telefono naudotoją?

– Šiuo metu mes to nedarome. Neturime operacinės sistemos. Jeigu kas nors nori gauti priėjimą prie jos, prie mūsų durų eiti neverta. „Google“ valdo ir priima sprendimus dėl programinės įrangos. Mūsų platforma yra saugiausia „Android“ platforma pasaulyje. Mes esame įdiegę daug techninės įrangos saugumo sprendimų, tačiau mūsų naudotojai sąsajos lygmenyje ir operacinėje sistemoje įveda savo duomenis.

– Ar kokia nors vyriausybė prašė prieigos prie „Huawei“ gamintos įrangos?

– Mes nuolat diskutuojame su visomis vyriausybėmis, su kuriomis turime verslą. Galima sakyti, kad su visais elgiamės vienodai blogai, nė vienam nėra pasiūloma daugiau už kitus. Tai akivaizdu. Jeigu duosi vieną priėjimą, jis turės būti duotas visiems.

– Kaip „Huawei“ užtikrina, kad jos įranga nepakeičiama subrangovo?

– Mūsų programinė įranga ir komponentai yra labai saugūs. Galime atsekti, kas pagamino kiekvieną komponentą. Visa tai vyksta vadovaujantis skaidrumo principu. Mes kalbame apie tiekimo grandinės saugumą, kurį kūrėme ilgus metus. Kuo atviresni esame, tuo sunkiau mumis abejoti, ir tai galioja ir mūsų subrangovų tinklui.

– Ar yra kokių nors netechninių priežasčių, kodėl įtariama „Huawei“?

– Mes tęsime atvirumo kelią. Jeigu pateikiami politiniai kaltinimai, jie nėra mūsų sritis ir mes negalime daryti jiems įtakos. Žinoma, mes tikimės ir viliamės, kad šiame reikale nugalės sveikas protas. Visi turime ką prarasti. Nedaug kas laimės, jeigu situacija užsitęs ir pasunkės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)