„Priimtas sprendimas, kad anksčiau laiko, nei pasibaigs tabako gamintojų kompensacijų mokėjimo valstybei terminai už nelegaliai į Lietuvos teritoriją įvežtą ir sulaikytą jų originalią produkciją, nutraukti susitarimų su tabako gamintojais nėra tikslinga“, – BNS informavo Finansų ministerija.

Europos Komisija 2004–2010 metais pasirašė keturis susitarimus su stambiausiais tabako gamintojais. Jie iš esmės reiškė taikos sutartis tuo metu JAV vykusiuose teisminiuose procesuose, kur tabako bendrovėms buvo pateikti ieškiniai dėl žalos atlyginimo už netiesioginį neteisėtos cigarečių prekybos skatinimą.

2017 metais pasibaigus susitarimui su „Philip Morris“, jo pratęsimui nepritarė Europos Parlamentas, taip pat rekomendavęs 2019 metais nutraukti susitarimus su kitais tabako gamintojais. Tam reikalingas visų ES valstybių pritarimas, todėl Europos Komisija paprašė jas pateikti savo pozicijas.

Lietuvoje sutarčių nutraukimui pritarė Sveikatos apsaugos ministerija, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD), Nacionalinė tabako ir alkoholio kontrolės koalicija, tačiau tam prieštaravo Finansų ir Vidaus reikalų ministerijos, Policijos departamentas, Valstybės sienos apsaugos tarnyba, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba, Muitinės departamentas.

Finansų ministerija pabrėžė, kad susitarimų esmė yra ne bendradarbiavimas su tabako gamintojais, o kompensacijos už netiesioginį kontrabandos skatinimą. Ministerijos duomenimis, tabako gamintojai Lietuvai 2016–2019 metais skyrė 6,2 mln. eurų, kurie naudojami pareigūnams skatinti ir įrangai įsigyti.

ES susitarimas su „Japan Tobacco Imperial“ galioja iki 2022 metų, pagal jį kasmet ES narėms mokama 15 mln. JAV dolerių, su „British American Tobaco“ – iki 2030 metų, kasmet mokama po 6 mln. dolerių, o 2029 metais suma išaugtų iki 23 mln. dolerių, su „Imperial Brands“ – iki 2030 metų, šiemet bus sumokėta 12,5 mln. dolerių, nuo 2020-ųjų suma didės iki 17,5 mln. dolerių.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)