2018 metų spalį–lapkritį atlikto tyrimo duomenimis, paklausti, kaip įsivaizduoja idealią ateitį ES, 38 proc. visos Bendrijos gyventojų teigė, kad visur už tą patį darbą turėtų būti mokama vienoda alga. Tai buvo dažniausiai pasitaikęs atsakymas.

Vienodų algų ateities norėtų 69 proc. graikų, 65 proc. portugalų, 61 proc. lietuvių.

Tačiau yra šalių, kur gyventojai norėtų matyti kitokio pobūdžio progresą. Pavyzdžiui, Belgijoje daugiausiai (33 proc.) apklaustųjų pasisakė už garantuotą minimalią pensiją visoje ES.

Vokiečiai, italai ir austrai tikisi aukšto saugumo lygio. Suomiai, airiai ir liuksemburgiečiai pasisakė už garantuotą minimalų sveikatos apsaugos lygį.

Olandijoje ir Jungtinėje Karalystėje dažniausias atsakymas – teisinga ir vienoda prieiga prie švietimo, Prancūzijoje – lyčių lygybės plitimas, o Danijoje ir Švedijoje – didesnis atsinaujinančios energetikos naudojimas.

Takoskyra verčia sunerimti

Šiuos rezultatus antradienį Paryžiuje surengtoje konferencijoje aptarė J. Marcilly, pastebėjęs, kad turtingos šalys iš ES nori radikaliai skirtingų dalykų.

„18 iš 26 Bendrijos valstybių norima vienodų atlyginimų. Bendras šių šalių bruožas yra tai, kad jos yra žemyno Pietuose arba Rytuose, t.y. jų išsivystymo lygis yra žemesnis.

Likusioje ES dalyje (Vakaruose ir Šiaurėje), kuri yra turtingiausia, lūkesčiai yra kitokie. Čia daugiausiai norima socialinės gerovės ir saugumo“, – DELFI sakė jis.

Pašnekovas pastebėjo, kad kiekvienos šalies viduje matoma skirtumų, bet skirtumai tarp šalių yra dar didesni.

„Viena galimų problemų yra tai, kad ateityje bus dar sudėtingiau rasti kompromisus ir reformuoti Europą“, – įspėjo ekonomistas.

Daugiau euroskeptikų EP

„Coface“ vyriausiasis ekonomistas J. Marcilly taip pat pasidalino įžvalgomis apie artėjančius Europos Parlamento rinkimus.

Jo teigimu, po gegužės federalistų įtaka jame gali sumažėti, o euroskeptikų padaugėti.

Europos Parlamentas po rinkimų gali būti dar labiau fragmentuotas, nes euroskeptiškos partijos įgis dar daugiau vietų“, – prognozavo J. Marcilly.

„Coface“ prognozuoja Liberalų ir demokratų aljansas už Europą turės 98 vietas (dabar 68), Žaliųjų frakcija / Europos laisvasis aljansas – 47 (dabar 52), Socialistų ir demokratų pažangiojo aljanso frakcija – 129 (dabar 186), Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcija – 177 (dabar 218). Šios politinės jėgos paprastai priskiriamos prie federalistų, pasisakančių už didesnę Europos integraciją.

Tuo metu Europos projekto atžvilgiu skeptiškiau nusiteikę politikai, „Coface“ manymu, gali sustiprinti savo pozicijas. Teigiama, kad Europos vieningieji kairieji – Šiaurės šalių žalieji kairieji gali įgyti 56 vietas (dabar turi 52), Europos konservatoriai ir reformistai – 62 (dabar 74), Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa – 46 (dabar 44), Tautų ir laisvės Europa – 62 (dabar 34).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)