Premjeras pabrėžia, kad grėsmės, kalbant apie galimas investicijas, yra nuolat vertinamos, be to, priimtas specialus įstatymas, kad netinkamas investuotojas neateitų į Lietuvą.

„Yra dirbanti grupė, kuri vertina galimas investicijas mūsų nacionalinio saugumo ir kitų nacionalinių interesų atžvilgiu“, - ketvirtadienį „Žinių radijo“ laidoje „Pozicija“ kalbėjo S. Skvernelis.

Premjero teigimu, iš Kinijos pusės kol kas net ir nėra realių bandymų rimčiau investuoti Lietuvoje.

„Manau, kad šiandien turime orientuotis ir orientuojamės labiau į prekybą - eksportą į Kiniją“, - sakė premjeras.

Ministro pirmininko teigimu, jeigu iš Kinijos pusės būtų interesas didesnėms investicijoms Lietuvoje, jos būtų atsakingai įvertintos. „Tikrai nemanau, kad galėtume pasielgti taip, kad į strateginius, mūsų nacionaliniam saugumui ir interesams svarbius objektus galėtų ateiti investuotojas, kurio patikimumas galėtų kelti bent kokias abejones“, - teigė S. Skvernelis.

Pasak Vyriausybės vadovo, Lietuva negali leistis į ekonominius karus su atskiromis valstybėmis, o turi vertinti kiekvieną konkrečią situaciją: žiūrėti, kokia yra galima nauda Lietuvai ir kokios yra galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.

ELTA primena, kad Lietuvos žvalgybos institucijos antradienį įspėjo, jog Lietuvoje vis aktyviau veikia Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnybos.

„Augant Kinijos ekonominėms ir politinėms ambicijoms Vakaruose, agresyvėja Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnybų veikla ne tik kitose NATO ir ES šalyse, bet ir Lietuvoje“, - teigiama Valstybės saugumo departamento (VSD) ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) prie Krašto apsaugos ministerijos (KAM) tradiciniame bendrų grėsmių nacionaliniam saugumui vertinime.

VSD direktorius Darius Jauniškis, pristatydamas žvalgybų visuomenei skirtą ataskaitą, teigė, kad Kinijos žvalgybų veikla pasiekė tokią ribą, kai apie tai Lietuvos visuomenė privalo būti informuojama. Pasak VSD direktoriaus, Lietuvos žvalgyba jau fiksavo Kinijos žvalgybų verbavimo atvejus, todėl, tvirtino D. Jauniškis, Lietuvos piliečiai turėtų būti itin atsargūs gavę pasiūlymų iš Kinijos.

„Sunerimti reikėtų, jei asmuo kviečiamas į Kiniją, kai jam apmokama kelionė, mokymai ir kitos išlaidos, organizuojamos pramogos, siūlomas papildomas uždarbis už ekspertines įžvalgas ar konsultavimą“, - teigė D. Jauniškis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)