Keliolika ar net keliasdešimt eurų mažiau atlyginimo sulaukę žmonės ieško atsakymų, kur jiems priklausantys pinigai. Apie tai laidoje „DELFI diena“ kalbėsimės su VMI ir buhalterių asociacijos atstovais – Daiva Čibiriene, Lietuvos Buhalterių ir auditorių asociacijos prezidente bei Alina Gaudutyte, VMI Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja.

„Jeigu darbuotojas kada nors pateikė darbdaviui prašymą dėl NPD taikymo, jam antrąkart nereikia to prašymo teikti. Buhalteriai būtų neteisūs, jeigu reikalautų antro NPD prašymo. Taigi raginčiau visus nusiraminti, nes tai, kad dirbantieji, nepateikę naujo prašymo, negalės gauti didesnės algos, nes jiems nebus pritaikytas NPD, yra netiesa. Žmonės tikrai gaus ne mažiau nei gavo, o tam tikrais atvejais ir daugiau“, - tikino D. Čibirienė.

Tuo tarpu A. Gaudutytė primena apie tai, ką daryti, kad metų gale jūsų neištiktų labai nemalonus siurprizas.

„Yra dalis gyventojų, kurių darbo užmokestis padidėjo, nes nuo šių metų buvo perskaičiuojama ir turėjo padidėti. Dalis asmenų yra nepateikę to prašymo dėl NPD taikymo. Bet anksčiau, jeigu jūsų atlyginimas neviršijo 1160, tai jums galėjo taikyti NPD. Šiemet lubos padidėjo 2555. Jeigu jūsų atlyginimas yra iki to, tai jūs taip galite taikyti NPD. Dalis asmenų, kurių algos padidėjo nuo 1160 iki 2555, tai jiems atsiranda prievolė teikti prašymą darbdaviui. Bet čia yra daug ir įvairių rizikų. Rizikos tokios, kad NPD keičiasi nuo kitų uždirbtų pajamų, jūs galite gauti autorines pajamas, parduoti turtą, jeigu gaunate per metus kitų apmokestinamųjų pajamų, jūsų NPD persiskaičiuoja. Taip gali išeiti, kad metų gale reikės grąžinti. Todėl reikėtų labiau pagalvoti, kam taikyti, o kam ne. Bet tiems, kurių nėra didelės algos, aišku, kad verta prisitaikyti. Žinoma, mes kalbame apie sumas popieriuje“, - kalbėjo A. Gaudutytė.

D. Čibirienė sako, kad yra viena puiki išeitis, kuri galėtų padėti net ir labai didelėms įmonėms.

„Įstatyme nėra pasakyta, kad būtinai darbuotojas turi pateikti rašytinį prašymą, įstatyme yra parašyta, kad jis turi paprašyti darbdavio taikyti NPD. Kaip paprašyti – nepasakyta. Bet jeigu darbuotojas pasakė, kad jam taikytų NPD, buhalteris pritaikė, išmokėjo algą, davė algos lapelį, kuriame matosi, kad jam pritaikytas NPD, darbuotojas to lapelio neužprotestavo, kitą mėnesį buhalteris vėl taiko. Taigi taip sudaromas susitarimas, taikomas toliau NPD. Tai būtų nuostabi išeitis didelėse įmonėse, kur kartais sunku nueiti iki buhalterijos, ypač šiais laikais reiktų pagalvoti apie popieriaus atsisakymą“, - laidoje „DELFI diena“ sakė D. Čibirienė.

„Nesvarbu, kaip ta informacija yra pateikiama darbdaviui. Jeigu darbuotojai paprašė, tai reiškia reikia taikyti, bet situacija yra tokia, kad tie, kurie yra seniai pateikę ir jiems taikė NPD, naujų prašymų teikti nereikia“, - laidoje patikslino A. Gaudutytė.

Deja, daugelį žmonių vis tiek ištinka nemalonus siurpizas.

„Mes, kaip buhalteriai, prašome neprašyti taikyti NPD, jeigu tu turi dar kitų kažkokių pajamų, nes tavęs laukia nemalonus siurprizas, metų pabaigoje reikės atiduoti dalį Gyventojų pajamų mokesčio (GPM), nes buvo pritaikytas per didelis NPD. Tai iš tikrųjų būna labai nemalonu. Jeigu gyventojas neprašys taikyti NPD, metinėje ataskaitoje vis tiek paaiškės, kiek jis galėjo prisitaikyti, jis nieko nepraloš. Jeigu metų eigoje nebuvo taikytas NPD, metų gale jam Mokesčių inspekcija grąžins, pateikus metinę deklaraciją“, - sakė D. Čibirienė.

„Yra darbuotojų ir gyventojų, kuriems yra labai svarbu gauti atitinkamą atlyginimą, kad ir 10-20 eurų daugiau. Ir jis norės metų bėgyje pasinaudoti tuo NPD. Kaip ir sakiau, yra riizkų, ir jos priklauso nuo to, tarkime, jeigu jūs gausite premiją, jeigu sirgsite, už metus sudėjus visas pajamas, jeigu gausite atsitiktinių pajamų, jeigu vasarą dar sezoniniam darbui įsidarbinsite, jums tiesiog persiskaičiuos. Reikės dalį ir grąžinti. Praėjusiais metais mes paskaičiavome, kad tų, kuriems reikėjo dar papildomai sumokėti gyventojų pajamų mokesčių, 253 tūkstančiai. O grąžinome virš 800 tūkst. Bet ne vien tik dėl NPD, dar ir dėl lengvatų“, - sakė A. Gaudutytė.

Reikia pripažinti, kad vis dar daugeliui žmonių kyla tam tikrų sunkumų pildant deklaracijas.

„Žmonės jau tikrai ne pirmą kartą pildo analogišką metinę deklaraciją, VMI sukuria preliminarią metinę deklaraciją, tereikia tik pažiūrėti, ar duomenys yra sukelti. Visi duomenys yra sudėti. Verslo liudijimas nekeičia jūsų NPD, bet jeigu individuali veikla ar kitos pajamos, tai aišku jums keičiasi NPD. (…)“, - sakė A. Gaudutytė.

„Pasikeitė ne tik NPD, bet ir MMA. Jeigu MMA šiais metais yra 555 eurai, tai jeigu tokia alga, NPD yra 300. Didėjant tai algai, NPD truputį mažėja. Vidutines pajamas gaunant, padidėja kažkiek atlyginimas į rankas. Kai nedidelė alga, tai labai nedaug iki 5-6 eurų padidėjimas.Dar priklausomai nuo to, ar jūs mokate kažkokias įmokas į pensijų fondus“, - laidoje patikslino A. Gaudutytė.

Anot D. Čibirienės, daugeliui gali būti siurprizas dėl 1,8 proc. papildomo kaupimo.

„Iš tikrųjų, tai daugeliui gali būti siurprizas dėl 1,8 proc. papildomo kaupimo. Nes gyventojai buvo supratę, kad jeigu kaupiu 2 proc., tai tie du procentai pavirsta į 3. Tiesiog nebuvo pilnai išgirsta informacija“, - sakė D. Čibirienė.

„Kalbant apie naujas sutartis, tai jos jau turėjo būti perrašytos, praktiškai buhalteriai neturi teisės skaičiuoti darbo užmokesčio neturėdami perrašytų sutarčių. Mes tik siūlome darbuotojams pateikti naujus NPD prašymus, bet tik dėl to, kad mums, buhalteriams,šiek tiek palengvėtų situacija ir nereikėtų taikyti NPD nuo ligos išmokų. Pačiam darbuotojui būtų lengviau, nes jeigu bus pritaikytas, tai metų gale gali tekti primokėti GPM“, - sakė D. Čibirienė.

Visą laidą ir pokalbį galite žiūrėti čia:

Daugiau informacijos:

Dėl GPMĮ pakeitimo.

GPMĮ pakeitimo įstatymu pakeisti paramos gavėjams ir politinėms partijoms 2020 metais pervestini pajamų mokesčio dalių dydžiai. Nustatyta, kad pagal nuolatinių Lietuvos gyventojų mokesčių administratoriui pateiktus prašymus nuo 2019 m. ir vėlesniais metais jų gautų pajamų turi būti pervedamos pajamų mokesčio sumos, atitinkančios:

iki 1,2 procentų pajamų mokesčio — asmenims (išskyrus profesines sąjungas arba profesinių sąjungų susivienijimus), pagal LPĮ turintiems teisę gauti paramą;
iki 0,6 procento — politinėms partijoms, kurios yra įstatymų nustatyta tvarka įregistruotos Juridinių asmenų registre, atitinka įstatymų reikalavimus dėl politinės partijos narių skaičiaus ir kurioms nėra pradėta pertvarkymo arba likvidavimo procedūra;
iki 0,6 procento — profesinėms sąjungoms arba profesinių sąjungų susivienijimams, pagal LPĮ turintiems teisę gauti paramą.

Apie NPD:

Paprastas skaičiavimo pavyzdys (2019 metais): jei asmuo uždirbtų 600 EUR (ant popieriaus), ir jam nebūtų taikomas NPD, tuomet mokamas pajamų mokestis sudarytų 120 EUR (600 x 0,2). Tačiau pagal galiojančias normas, jam būtų pritaikytas galiojantis NPD, lygus 293,25 EUR, o pajamų mokestis sudarytų 61,35 EUR ((600 - 293,25) x 0,2). Tuo tarpu kitų mokesčių (apart GPM) neapmokestinamasis pajamų dydis nemažina.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (185)