Šiandien Vilniaus taryba turėjo svarstyti dėl pritarimo koncesijos sutarčiai, taigi ledai pamažu būtų pajudėję judėti, tačiau projektas vėl atsidūrė sąstingyje, mat du kartus iš konkurso išmesta bendrovė „Vilniaus nacionalinis stadionas“ (VNS) pateikė pretenziją.

Šiuo metu konkurse likusi vienintelė dalyvė – „Axis Industries“, priklausanti „Icor“ (anksčiau „Rubiconas“).

Kaltino VNS žlugdant projektą

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius Povilas Poderskis DELFI pasakojo, kad šiandien taryboje turėjo būti svarstyta, ar pritarti nacionalinio stadiono koncesijos sutarčiai. Tuomet koncesijos sutarties projektas toliau turėjo keliauti į komitetus. Šie žingsniai priartintų prie sutarties pasirašymo, tačiau dabar viskas įstrigo.

„VNS, būdama apsukri, šiandien ryte, prieš pat posėdį, pateikė pretenziją, kuri iš esmės sustabdo visus su konkursu susijusius veiksmus, taigi taryboje mes negalėjome šio klausimo svarstyti“, – sakė jis.

Anot P. Poderskio, įmonė VNS siekia bet kokia kaina stabdyti projektą, nes neseniai buvo antrą kartą išmesta iš konkurso: „VNS, piktnaudžiaudama savo teisėmis, visais įmanomais būdais stabdo visus veiksmus dėl šio projekto, todėl, tikėtina, greitu metu teiksime ieškinį dėl piktybiško projekto stabdymo ir bandymo jį sužlugdyti.“
Povilas Poderskis

Šiandien svarstytą klausimą tikimasi svarstyti artimiausiame tarybos posėdyje vasario 20 dieną.

Tuo metu VNS komentavo, kad pretenziją pateikė jau vakar. Bendrovės netenkina koncesijos konkurso komisijos sprendimas pašalinti ją iš konkurso.

„Pagal konkurso sąlygas tai reiškia, kad procesas turi būti stabdomas“, – teigė bendrovė.

VNS: apie pašalinimą iš konkurso sužinojome iš žiniasklaidos

VNS vadovas Renatas Načajus taip pat teigė, kad bendrovė buvo išmesta iš konkurso be jokio pagrindimo, o apie išmetimą sužinojo tos dienos ryte iš žiniasklaidos. Tik vėliau, apie 13 val. į centrinę viešųjų pirkimų sistemą buvo įkeltas dokumentas apie bendrovės šalinimą iš konkurso. Gavusi šį raštą, VNS du kartus kreipėsi dėl papildomos, jį pagrindžiančios informacijos, tačiau jos taip ir negavo.

„Du kartus kreipėmės į komisiją, prašydami pateikti informaciją ir dokumentus, kuriais yra grindžiamas komisijos sprendimas mus pakartotinai pašalinti iš konkurso. Deja, nesulaukėme jokio atsakymo, nors ši informacija būtina rengiant pretenziją dėl sprendimo ir, jeigu pretenzija būtų atmesta, kreipiantis su ieškiniu į teismą“, – sakė R. Načajus.

P. Poderskis teigė, kad bendrovė buvo tinkamai informuota: „Mes kaip visada viską pateikėme per visus kanalais – centrinę viešųjų pirkimų informacinę sistemą, raštą pati VNS taip pat tikrai gavo, ir tai yra užfiksuota. Tai arba jie toliau apsimeta nekompetentingais, arba tiesiog meluoja. Tai nieko naujo.“

R. Načajus DELFI tikino, kad nors ir gavo minimą raštą, jokios papildomos informacijos ir dokumentų iš savivaldybės negavo ir iki šiol yra ignoruojama, nors į prašymus savivaldybė privalėjo atsakyti. Vis dėlto pateikti pretenzijos tai jiems nesutrukdė.
Renatas Načajus

„Nepaisant aukščiau išdėstytų aplinkybių, pateikėme komisijai pretenziją dėl priimto sprendimo, tikimės, kad ji bus išnagrinėta objektyviai. Esame įsitikinę, kad „Vilniaus nacionalinis stadionas“ atitinka konkurso kvalifikaciją, ir neabejojame, jog mūsų pasiūlymas, kuris taip ir liko nevertintas, yra geresnis, nei vienintelio šiuo metu likusio dalyvio. Konkurso sąlygos numato, kad pretenzijos nagrinėjimo metu konkurso procesas turi būti stabdomas, tikimės, kad taip ir bus padaryta“, – sakė jis.

P. Poderskis pripažino, kad dėl pakitusių aplinkybių greičiausia koncesijos sutarties nebus spėta pasirašyti iki savivaldos rinkimų, kurie numatyti kovo 3 d.

„Mes nelabai to siekiame. Mes siekiame pasirašyti sutartį ir darbus dirbame taip, kaip teisės aktai surėdyti, todėl jokio buldozerio ar skubos, kaip bando politiniai oponentai vaizduoti, – nėra. Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad kitas jau rimtas ir darbinis tarybos posėdis bus, berods, tik gegužės mėnesį, todėl rizikų yra įvairių, ir jas reikia suvaldyti“, – sakė jis.

Stadionui itin svarbi ES parama

Stringant nacionalinio stadiono projektui, kyla vis didesnė rizika spėti laiku investuoti ES fondų paramą.

Tačiau P. Poderskis teigė, kad laiko dar yra: „ES parama turi būti įsisavinta iki 2023 m. pabaigos. Dar laiko yra, nors, aišku, turi būti greitai ir laiku tam pasiruošta. Tačiau jei, tarkime, 2020 m. prasidėtų statybos, būtų spėta, tik koncesininkams reikėtų paskubėti.

Rizika prarasti ES paramą tikrai visada yra, jie niekur nedingsta ir mes ją turime įsivertinti. Bet šiuo konkrečiu atveju – ne tame esmė. Esmė, kad mes negalime eiti į 25 metų santykį su įmone, kuri teikia melagingą informaciją, nesugeba laiko parašyti raštų ir pateikti informacijos. Tai nekelia pasitikėjimo, ir šioje vietoje jie gali kaltinti tik save. Nieko bendro su ES paramos terminai bent dabar tai neturi.“

Vidaus reikalų ministerija DELFI komentavo, kad pagal nacionalinius teisės aktus projektų sutartis galima sudaryti iki 2020 m. gruodžio 31 d., todėl laiko dar yra.

Šiam projektui numatyta 29,5 mln. eur. Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

P. Poderskis DELFI taip pat teigė, kad jei vis dėlto stadionas ES paramos negautų, tai dar nereikštų, kad jis neiškils.

„Stadionas finansuojamas iš valstybės pinigų, tai pats stadionas gal ir iškils, bet tada neiškils visi kiti objektai, kurie yra labai svarbūs miestui – sporto aikštynai ir pan.“, – sakė jis.

Įtarimų sukėlė Poderskio padėjėjo giminystės ryšiai

Sausio gale sostinės savivaldybė paskelbė, kad į nacionalinio stadiono konkursą spalio mėnesį sugrąžintas antrasis dalyvis – įmonė VNS teikė melagingą informaciją apie savo konsorciumo sudėtį, finansinius pajėgumus, nesugebėjo įrodyti, kad turi pinigų ir gebės pastatyti stadioną, todėl vėl yra šalinama iš konkurso. Taigi konkurse liko vienintelė dalyvė – „Axis Industries“, priklausanti „Icor“.

Šią savaitę publikuotas DELFI tyrimas atskleidė, kad kai kuriems politikams kelia abejonių P. Poderskio padėjėjo Kipro Krasausko dalyvavimas procese, mat jis dalyvaudavo koncesijos komisijos posėdžiuose, o pats yra „Icor“ įmonės aukštas pareigas užimančio Igno Krasausko brolis.

Kaip išsiaiškino DELFI, pats Kipras Krasauskas taip pat prieš 5 metus dirbo teisininku „Icor“ įmonių grupėje.

Pats P. Poderskis sakė, kad apie savo padėjėjo ryšius su „Icor“ žinojo, o K. Krasauskas teigė, kad jis komisijos sprendimams negalėjo turėti jokios įtakos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (100)