EP specialiojo mokestinių nusikaltimų ir mokesčių vengimo komiteto nariai Danijoje ir Estijoje bus nuo trečiadienio iki penktadienio.

Komiteto narys Jeppe Kofodas sakė, kad tai, ko reikia, yra europinė platforma, kurioje šalių finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos galėtų operatyviai keistis informacija, taip padėdamos viena kitai išgvildenti nusikaltimus.

„Norėčiau tam tikro finansinio FTB, kur nacionalinės policijos institucijos galėtų bendradarbiauti ir veikti, jei aptinkamas pinigų plovimo ar kitokio sukčiavimo atvejis“, - tikino J. Kofodas.

Pasak europarlamentaro, Danijos ir Estijos finansų priežiūros tarnybos dėl „Danske Bank“ skandalo kaltino viena kitą, o tai rodo efektyvesnio bendradarbiavimo tarp šalių poreikį.

„Buvo pakankamai perspėjimų dėl „Danske Bank“ veiklos, tačiau nesiimta priemonių. Žinoma, pats bankas padarė klaidų, tačiau akivaizdu, kad ir priežiūros tarnybos neveikė taip, kaip turėtų veikti“, - teigė J. Kofodas.

Tarp 2007 ir 2015 m. per „Danske Bank“ Estijos filialą buvo įvykdyta įtartinų mokėjimų už 200 mlrd. eurų iš Rusijos ir kitų šalių, kuriuos šiuo metu tiria Danija, Estija, Jungtinė Karalystė ir Jungtinės Valstijos.

Europą pastaruoju metu krečia keletas pinigų plovimo skandalų, įskaitant Latvijos ABLV banko griūtį, Maltos „Pilatus Bank“ uždarymą ir 775 mln. eurų baudą, skirtą Nyderlandų bankui ING.

ES vyriausybės gruodį pasiekė preliminarų susitarimą dėl kovos su pinigų plovimu stiprinant Europos bankininkystės institucijos (EBI) vykdomą bankų priežiūrą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)