Energetikos ministerija nurodo, kad šiuo metu LEZ veikia 31 dujas vartojanti įmonė (ne energijos gamintoja), o jų užsakomas dujų pajėgumas, pagal kurį nustatoma saugumo dedamoji, šiemet sieks apie 1600 MWh per parą per metus. Tai sudaro apie 1 proc. visų Lietuvos dujų sistemos naudotojų deklaruotų pajėgumų.

„Už šiuos gamtinių dujų vartojimo pajėgumus LEZ veikiančios įmonės 2019 metais sumokėtų apie 895 tūkst. eurų, o priėmus siūlomus pakeitimus, ši suma sumažėtų iki 447 tūkst. eurų“, – nurodoma pažymoje.

Pasak ministerijos, paskata gali pritraukti naujų įmonių į Lietuvą, ateityje sumažinti dujų infrastruktūros išlaikymo sąnaudas bei didinti eksportuotojų konkurencingumą.

Ministerija BNS nurodė, kad jeigu Vyriausybė projektui pritars, paskata įsigaliotų, paramą suderinus su Europos Komisija. Tikėtina, kad tai įvyktų ne anksčiau nei šių metų pabaigoje.

Gamtinių dujų tiekimo diversifikavimo tvarkos aprašo nauja redakcija parengta atsižvelgiant į tai, kad nuo sausio 1 dienos didiesiems reguliuojamiems energijos gamintojams panaikinta prievolė pirmumo tvarka pirkti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo būtinojo kiekio dalį iš „Lietuvos energijos tiekimo“.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)