Pasaulio ekonomikos forumas, kuris vyksta elitiniame Šveicarijos alpių kurorte Davose, seniai laikomas turtuolių sambūriu. Čia pasaulio būklė aptariama ne tik per viešas diskusijų sesijas, bet ir per daugybę pobūvių su šampanu ir ikrais.

Tačiau dabar, kai žodį „globalistas“ daugelis populistų vartoja kaip keiksmažodį, Davoso forumas tampa priebėga liberalios pasaulio tvarkos rėmėjams susitikti ir persigrupuoti.

„Globalizacija savaime pasauliui naudinga. Bet jos perlenkimai, kuriuos smerkiau jau anksčiau, atves prie nestabilumo ir nelygybės situacijos. Globalizacija be socialinės atsakomybės nėra patvari. Iš tiesų, tapome savotišku globaliu kaimu, bet viską atiduoti rinkos jėgoms yra globalizmas. Visada sakiau, kad tai pernelyg pavojinga“, – žurnalistams sakė Pasaulio ekonomikos forumo įkūrėjas Klausas Schwabas.

Šiųmetiniame forume nedalyvaus kai kurių didžiausių valstybių vadovai. Pernai stebėtojus ir dalyvius intrigavęs Donaldas Trumpas pirmiau atšaukė savo, o paskui ir visos aukštos delegacijos vizitą, nes JAV valdžios įstaigos vis dar uždarytos.

Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas, pernai sulaukęs ovacijų stovint, šiemet neatvyks, nes pats patiria protestus tų, kuriuos globalizacija paliko nuošalyje.

Didžiosios Britanijos premjerės Theresos May nebus dėl „Brexito“. Tik Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį sakys kalbą ir diskutuos apie dirbtinį intelektą, kuriam jos vyriausybė skiria vis daugiau dėmesio, kad pradėtų vytis Ameriką.

Tarp 65-ių šalių atstovų bus Japonijos bei Italijos premjerai ir, su pirmuoju vizitu užsienyje, naujasis Brazilijos prezidentas.

Nuotaika slogi

Davoso ekonomikos forume šiemet bus aptariamos niūros temos: politinis chaosas abipus Atlanto, nacionalistų stiprėjimas ir ekonomikų lėtėjimas, ypač gresiant dar nuožmesniam prekybos karui tarp Amerikos ir Kinijos.

Davosas 2015
Per dešimt metų po pasaulį supurčiusios 2008 m. krizės beveik visur atsigavimas mažesnis negu tikėtasi. Anot kritikų, per ketvirtį amžiaus vykusias diskusijas Davoso forume, oficialus jo tikslas pagerinti pasaulį nepasiektas.

Kaip ir anksčiau, milijardieriai sulekia asmeniniais lėktuvais aptarti klimato kaitos, o milijonieriai su kokteiliu rankose svarsto apie nelygybę. Tuo tarpu politiką vis dažniau lemia ne gražiai kalbantis elitas, bet pikti, neracionalūs, suklaidinti rinkėjai.

„Esu susirūpinęs, nes vaikštome labai plonu ledu. Matome labai stipraus ir ilgo ekonominio augimo paskutinę stadiją, galbūt sustiprintą mokesčių sumažinimo JAV. Tuo pat metu matome prekybos karus, taigi turime padaryti viską, kad grąžintume pasitikėjimą ekonomikos ateitimi“, – teigė K. Schwabas.

Šiemet Davoso forume laukiama trijų tūkstančių dalyvių. Už bilietą nemoka tik pareigūnai, akademikai ir aktyvistai. Verslininkams tenka pakloti nuo 76 tūkst. eurų. Daugeliui juos atperka galimybė ramiai aptarti sandorius. Šiemet net pernelyg ramiai – smarkus snygis buvo nutraukęs traukinių eismą į Davosą.

Užtat Rusija išsikovojo bilietus trims oligarchams, kurių forumas nenorėjo įleisti dėl Vakarų sankcijų. Premjeras Dimitrijus Medvedevas pagrasino, kad jei taip – neatvyks jokie rusai, ir forumo rengėjai puolė pataikauti.

Amerikos vyriausybė išplatino taisyklių rinkinį, kaip amerikiečiams su oligarchais bendrauti nepažeidžiant sankcijų. Bet vienam iš jų – Olegui Deripaskai ir pats Vašingtonas vėliau dalį sankcijų sutiko atšaukti.