Pasak A. Nikitino, JK, kur jis dirbo pastarąjį dešimtmetį, jau metus jaučiamas atsargumas ir nežinomybė, daug stambių projektų sustabdyti iki tam tikro lygio, tuo pačiu stoja ir pinigų srautai.

„Visi yra laukimo stadijoje. Tęstiniai projektai vis tiek funkcionuoja, bet kas bus ateityje? Visas pasekmes matysime po metų dvejų, ir tas sąstingis pasimatys. Chaotiško (įmonių. - ELTA) kėlimosi (į kitas šalis. - ELTA) nėra, bet paruošiamieji darbai vyksta. Kompanijos dairosi, išsiima licencijas, pasiruošia sau dirvą žemyninėje Europoje, kai kurie net ir perkelia darbuotojus. Bet vėlgi, visi tikisi, kad viskas baigsis geriau nei tikėtasi“, - „Žinių radijo“ laidoje „Verslo pozicija“ sakė A. Nikitinas.

Jo teigimu, Lietuvai JK nėra viena pačių reikšmingiausių eksporto šalių, bet gana svarbi maisto pramonės, baldų, mineralinių produktų gamintojams, IT paslaugų teikėjams. Pasak A. Nikitino, net ir „kietojo“ „Brexit“ atveju JK iš ES pasitraukus be palankiausio susitarimo, situacija nebūtų tragiška.

„Įvyktų tam tikri pokyčiai. Brangimas lietuviškų prekių JK būtų neišvengiamas dėl muitų. Įvykus „kietajam“ „Brexit“ žaistume pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles, kas reikštų, kad JK tampa trečiąja šalimi, ir būtų taikomi atitinkami muitai. Tad prognozuojamas brangimas galėtų siekti apie 10 proc., bet kas turi ilgalaikius kontraktus, nemanau, kad tai turėtų didelių implikacijų“, - kalbėjo A Nikitinas.

Verslo konfederacijos vadovo manymu, kita svarbi rizika - svaro kursas. Daugeliui tikintis geros baigties, svaro kursas kilstelėjo, tačiau jeigu jis kristų žemyn, tada pasekmės tikrai pasijustų stipriai, teigė A. Nikitinas.

„Mūsų prekės automatiškai brangtų, nes svaro kursas euro atžvilgiu važiuotų žemyn, taptume nekonkurencingi. Žinoma, reikia turėti omenyje, kad į JK prekės keliauja iš daugelio eurą naudojančių šalių, tad daugelio prekių kainos pakiltų. Taigi daug kas priklausytų ir nuo britų lūkesčių ir perkamosios galios“, - sakė A. Nikitinas.

Kaip ELTA jau rašė, pirmadienį Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May parlamente pristatys alternatyvų šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos planą. Ji mėgins paaiškinti parlamentarams, kokių priemonių ketina imtis vyriausybė, kad būtų rasta išeitis iš aklavietės, kurioje likus kiek daugiau kaip dviem mėnesiams iki oficialių „skyrybų“ datos tebėra derybos dėl „Brexit“.

Tam dingstį davė praėjusią savaitę Bendruomenių Rūmuose įvykęs balsavimas - parlamentarai atmetė sutartį dėl „Brexit“ sąlygų, kurią Th. May sudarė su Briuseliu. Todėl iškilo reali grėsmė, kad JK pasitrauks iš ES pagal „kietąjį“ scenarijų. Koks bus „planas B“, kol kas tebėra paslaptis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)