„Rusija ir toliau netenka šimtų milijonų JAV dolerių dėl produkcijos iš sankcijomis draudžiamo sąrašo, įvežamos kaip Baltarusijos Respublikos prekės, tiekimo, per vadinamąjį pseudo tranzitą, kontrabandinį tiekimą, manipuliacijas su PVM sumažinimu“, - tvirtina ambasadorius.

Jis taip pat pasiskundė, jog uždaryti egzistuojančias landas iki šiol nepavyko, jos toliau aktyviai veikia.

Rusija, pasak ambasadoriaus, yra pasirengusi paveikti Baltarusiją per įstatymų naujoves, akcizų bei muitų pakeitimus, taip pat teisinėmis priemonėmis prieš pažeidėjus. Tačiau visos šios pastangos bus neveiksmingos, jeigu jų nepalaikys Baltarusijos pusė.

„Tikimės, kad mūsų kolegos šiuo klausimu mus palaikys, ir 2019 metais mes taip pat privalome padaryti esminį poveikį šios problemos sprendimui“, - pažymėjo ambasadorius pabrėždamas, kad nuo 2019 metų visa produkcija, patenkanti į Rusijos teritoriją per Baltarusiją, bus sekama produktų apyvartos kontrolės sistemoje, pavadinimu „Merkurijus“. Tokia sistema turėtų prisidėti prie to, kad tiek Rusijos, tiek Baltarusijos muitininkai matytų visą prekės kilmės grandinę.

Rusija ir Baltarusija reguliariai svaidosi kaltinimais dėl reeksporto Europos prekių, kurioms taikomos sankcijos Rusijos teritorijoje ir kurios įvežamos į šalį kaip baltarusiškos prekės. Baltarusijos gamintojai dažnai griebdavosi nesudėtingų machinacijų, kurios leisdavo pakeisti prekės kilmės šalį; taip, pavyzdžiui, atsirado „baltarusiškos“ krevetės ir „baltarusiška“ papaja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (208)