Politiko teigimu, Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka patyrė du smūgius per vieną savaitę.

„(Rusijos prezidentui Vladimirui - ELTA) Putinui atidarius suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalą Kaliningrade, Rusijai nebėra prasmės naudotis dujotiekiu per Minską ir Lietuvą į Kaliningradą. Lietuva turi užsitikrinusi alternatyvius šaltinius, Baltarusija jų neturi. Rusija gali paspausti baltarusius, nesiųsdami dujų. O vakarykštis Lukašenkos pasakymas dėl naftos rodo, kad, matyt, vyksta spaudimas ir per naftos tiekimą“, - „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė E. Gentvilas.

Pasak jo, du dideli Baltarusijos naftos perdirbimo fabrikai yra labai reikšmingi šalies ekonomikai, ir tai, kad Baltarusijos ir Rusijos derybos dėl naftos žaliavos tiekimo sąlygų stringa, kelia grėsmę pačiai Baltarusijai.

„Jeigu jie negauna naftos iš Rusijos, žalios naftos, fabrikai sustoja. Todėl Lukašenka kreipėsi ir pavedė savo Vyriausybei tartis su Baltijos valstybėmis, kad per jų uostus - akivaizdu, kad tai būtų per Klaipėdą arba per Ventspilį pirmiausiai - užsitikrintų žalios naftos tiekimą baltarusiškiems naftos perdirbimo fabrikams. Įsivaizduokime Lietuvos ekonomikos praradimus, jeigu sustotų Mažeikių naftos perdirbimo gamykla, tai Baltarusijoje - du tokie fabrikai“, - kalbėjo E. Gentvilas.

Anot parlamentaro, šiuo metu vyksta geopolitinės kautynės „po stalu“, stengiantis ieškoti naftos žaliavos per Baltijos uostus iš pasaulinių rinkų, nes prisirišimas prie rusiškos naftos Baltarusijai tampa nebesaugus, rizikingas.

„Manau, kad tai stiprūs paliudijimai ir požymiai, kad vyksta pokyčiai santykiuose su Rusija. Girdime politologų kalbėjimus apie Baltarusijos prisijungimą prie Rusijos tokio ekonominio spaudimo priemonėmis, net ne karinio, karinės bazės rusų jau ten yra. Lukašenka atkerta, kad esą ne, neina kalba apie prisijungimą. Akivaizdžiai vyksta didelio masto geopolitiniai poslinkiai Rusijos politikoje. Imame Baltarusiją, ne karinėmis priemonėmis, tai Donbasas ir ne Luhanskas, o ekonominėmis priemonėmis“, - mano politikas.

ELTA primena, kad antradienį V. Putinas atidarė pirmąjį Rusijos SGD terminalą-saugyklą. Maršalo Vasilevskio vardu pavadintą terminalą Kaliningrade valdys Rusijos dujų milžinė „Gazprom“. Taip Rusija siekia apeiti dujų tranzitą per Lietuvą.

Kaip pranešė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“, šią savaitę A. Lukašenka iškėlė Vyriausybei užduotį rasti galimybę Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas žaliava aprūpinti per Baltijos valstybių uostus. Rusija daro spaudimą Baltarusijai norėdama sumažinti pagal bemuitį tarifą tiekiamos naftos dalį ir reikalaudama kompensacijų už 2018 m., kai pasikeitė Rusijos mokesčių įstatymai energetikos srityje ir buvo perrašyta dvišalio bendradarbiavimo sutartis.