Maždaug 60 proc. visų pasaulio ypatingai aukštų pastatų, kuriuos tikimasi užbaigti 2019 m., stovės Kinijoje, rašo qz.com

Aukštų pastatų ir urbanistinių buveinių taryba (CTBUH), Jungtinėse Valstijose įsikūrusi ne pelno siekianti organizacija, „superaukštus“ dangoraižius apibrėžia kaip mažiausiai 300 metrų aukščio pastatus.
Dangoraižiai Šanchajuje

Remiantis organizacijos paskaičiavimais, šiuo metu statomi 42 superaukšti pastatai bus užbaigti 2019 m. Iš jų 25 stovės Kinijoje, išsklaidyti po 13 skirtingų miestų. Čongčingas, Nandzingas ir Šendženas – Kinijos miestai, kuriuose bus daugiausia superaukštų dangoraižių, po tris kiekviename.

Kinija superaukštų pastatų skaičiumi jau dabar lenkia kitas pasaulio valstybes: neskaitant naujai statomų pastatų, 68 dangoraižiai jau stovi užbaigti. Jungtiniai Arabų Emyratai (26) ir Jungtinės Valstijos (20) užima antrąją ir trečiąją vietą, ir šiemet taip pat statosi atitinkamai keturis ir penkis naujus dangoraižius. Indonezija, Kazachstanas ir Meksika – trys naujos valstybės, šiemet įstosiančios į superaukštų dangoraižių klubą.
Superaukšti dangoraižiai, kuriuos tikimasi užbaigti 2019 m.

Nors Kinijoje 2019-aisiais išdygs daugiausia superaukštų pastatų, dangoraižių lenktynėse ji nusileidžia pagal kitus parametrus: šioje valstybėje nėra miesto-rekordininko, kuriame šiemet tikimasi pastatyti daugiausia dangoraižių, nei paties aukščiausio pastato.

Šiais metais Niujorke planuojama užbaigti penkis naujus superaukštus pastatus – šis miestas yra didžiausias dangoraižių „augintojas“ šiemet. Šie pastatai ir yra tas superaukštų dangoraižių penketukas, kurį 2019 m. planuojama užbaigti Jungtinėse Valstijose. Jie tęsia dangoraižių bumą mieste, kuriame jau stovi daugybė prabangių daugiabučių namų. Kai statybos bus baigtos, ikoninė Niujorko panorama atrodys visai kitaip – kaip galite matyti iš šio „National Geographic“ eskizo.

Pats aukščiausias pastatas, kurį tikimasi užbaigti šiais metais – „Lakhta Center“ Sankt Peterburge, Rusijoje. 462 m aukščio dangoraižis taps aukščiausiu visoje Europoje. Jame įsikurs rusų naftos kompanijos „Gazprom“ būstinė.

Jei manote, kad 300 m aukščio pastatus vadinti „superaukštais“ – sąlyginis dalykas, klystate. Galbūt toks aukščio slenkstis ir nerimtas, tačiau statytojai jį vertina atsakingai. Pažvelkite į žemiau pateiktą diagramą, kuri rodo, kad nors 15 pastatų yra lygiai 984 pėdų aukščio, 985 pėdų aukščio pastatų nėra visai. Sąlyginai ar ne, statytojai stengiasi priklausyti superaukštų pastatų klubui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (822)