Jungtinės Valstijos yra didžiausia pasaulyje GM javų gamintoja, o Kinija - didžiausia GM sojos pupelių ir rapsų importuotoja.

JAV ūkininkai ir pasaulinės sėklų bendrovės ilgą laiką skundėsi dėl lėto ir nenuspėjamo Pekino elgesio sprendžiant GM javų importo klausimą. Leidimai importuoti GM javus, paskelbti Kinijos žemės ūkio ir kaimo reikalų ministerijos tinklalapyje, buvo suteikti tada, kai Jungtinių Valstijų prekybos delegacija Pekine susitinka su Kinijos atstovais.

Du iš naujai patvirtintų genetiškai modifikuotų produktų - Vokietijos chemijos pramonės milžinės BASF sukurti RF3 rūšies rapsai ir „Bayer“ „MON 88302“ rūšies rapsai - Kinijos leidimo laukė 6 metus.

Kiti GM javai, kurių importą patvirtino Kinija, yra „DowDuPont Inc“ DP4114 kukurūzai ir DAS-44406-6 sojos pupelės bei „Bayer“ kurtos SYHT0H2 sojos pupelės.

„Džiaugiamės matydami Kinijos reguliuotojų patvirtintą mūsų gamintų javų importą“, - sakė „DowDuPont“ atstovai.

„Kinijos leidimas importuoti naujus GM produktus ateityje leis šaliai importuoti didžiulius kiekius JAV sojos pupelių. Tai yra tikrai teigiamas Pekino signalas“, - sakė rinkų konsultavimo bendrovės „Shanghai JC Intelligence Co Ltd“ analitikas Li Qiangas.

Nors Kinija neleidžia šalyje auginti GM javų žmonių maistui, tokių javų, kaip sojos pupelės ar kukurūzai, importas gyvulių pašarui yra patvirtintas. Nepaisant didžiulio poreikio, Kinija, didžiausia pasaulyje sojos pupelių vartotoja, 2018 m. įsigijo tik 5 mln. tonų JAV sojos pupelių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)