„Darbuotojai, kurių atostogos tęsiamos ar prasideda 2019 metais, atostoginius gaus (tikėtina) sausio 11 dieną. Kliūtis – šių metų permainos. Programas dar bebaigiam derinti, taigi paskaičiuoti galėtume tik rankelėm, o atostogautojų pakankamai daug“, – rašoma Seimo kanceliarijos finansų skyriaus vyriausiosios specialistės Rimos Urbonaitės laiške.

Jame dar priduriama, kad Seimo kanceliarijos naudojamos programos kūrėjai griežtai rekomendavo neskaičiuoti atostoginių 2018 metais.

„Tai teks kiek palaukti, nes šiais metais dar ir pinigų nėra. Jei pergyvenate, kad neteisingai paskaičiuosime, tai neverta – viskas bus gerai, bet planuojama tik sausio 11 dieną. Tikimės Jūsų supratimo ir kantrybės“, – rašoma laiške, kurį matė DELFI.

Vertina kaip pažeidimą

Darbo kodekse numatyta, kad kasmetinių atostogų laiku darbuotojui paliekamas jo vidutinis darbo užmokestis (atostoginiai).

Šie pinigai turi būti išmokami ne vėliau kaip paskutinę darbo dieną prieš kasmetinių atostogų pradžią. Taip pat darbuotojas gali atskirai paprašyti, kad atostoginiai būtų sumokėti įprasta tvarka.

Valstybinės darbo inspekcijos asmenų aptarnavimo ir teisės taikymo skyriaus vedėja Irina Janukevičienė šios tvarkos nesilaikymą įvertino kaip įstatymo pažeidimą.

„Jei nebuvo atskiro darbdavio ir darbuotojo susitarimo dėl vėlesnio atostoginių mokėjimo, pavėluotą atostoginių išmokėjimą reikėtų traktuoti kaip Darbo kodekso nuostatų pažeidimą“, – sakė ji.

Pripažįsta uždelsę

Seimo kanceliarijos informacijos ir komunikacijos departamento ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Artūras Zeleniakas pripažino, kad su darbuotojais nebuvo atsiskaityta laiku.

„Pripažįstame, kad atsiskaityti už kasmetines atostogas uždelsėme. Darbuotojams bus atlyginta teisės aktų nustatyta tvarka. Šios situacijos aplinkybės yra tiriamos“, – sakė jis.

DELFI primena, kad nuo 2019 metų sausio 1 dienos kartu su visa mokesčių reforma darbuotojų darbo užmokestis „ant popieriaus“ turėjo būti padidintas 1,289 karto.

Lietuvos buhalterių ir auditorių asociacijos prezidentė Daiva Čibirienė gruodį buvo įspėjusi, kad ne visi buhalteriai iki galo supranta šiuos pasikeitimus.

„Deja, bet pagal dabar užduodamus klausimus suprantame, kad yra daug buhalterių, kurie dar nėra iki galo supratę, kaip reikės skaičiuoti algas 2019 metais, kaip reikės skaičiuoti atostoginius už 2019 metų sausį, jei jie būtų mokami 2018 metų gruodį.

Yra įmonių, kurios dėl tokio didelio neaiškumo tiesiog uždraudė mokėti sausio atostoginius gruodį, nurodant, kad visi teiktų po du atskirus prašymus: vieną už gruodį, o kitą už sausį. Nenustebčiau, jei šių įmonių sąrašuose būtų ir biudžetinės įstaigos“, – naujienų agentūrai ELTA sakė D. Čibirienė.

Taip pat primename, kad Seimo valdybai gruodžio viduryje priėmus sprendimą didinti parlamentarų padėjėjų-sekretorių pareiginių algų koeficientus, Seimo narių pagalbininkai sulauks vidutiniškai 117 eurų didesnių algų „į rankas“.

Iki šiol nustatyti padėjėjų koeficientai buvo 5,7 ir 5,2, o padėjėjų pareiginė alga, neatsižvelgus į kiekvieno stažą, „į rankas“ buvo atitinkamai 604 ir 559 eurai.

Nuo sausio 1 dienos padėjėjų algos koeficientai didinami iki 6,6, tačiau jie bendrai negali viršyti bendro 19,8 koeficiento.

„Tai leis diferencijuoti Seimo narių padėjėjų atlyginimus. Pavyzdžiui, daugiau specialiųjų žinių turinčiam asmeniui mokėti daugiau. Tas taip pat padidins padėjėjo pareigybės patrauklumą“, – naujienų agentūrai BNS teigė „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (155)