G. Palucko teigimu, paprastai privati pensija ir yra kaupiama privačiai - sudaroma sutartis, kiek norima pervedinėti, ir prisiimama visa rizika. Tačiau žmonėms dabar esą sudaromas įspūdis, kad jie būtinai gaus „dvi pensijas“, „Žinių radijo“ laidoje „Opozicija“ sakė socialdemokratas.

„Kiekvienas, kuris dabar mėgina aiškinti, kad turėsime dvi pensijas, šneka visiškas nesąmones. Privatus kaupimas yra visiška rizika - kaip tau pasiseks, kaip pasiseks investuoti, bus krizė - sudegs. Vienintelė garantija yra valstybės garantija, kad „Sodra“ tau mokės pensiją. Tai, kokio dydžio pensiją (mokės. - ELTA), priklausys nuo dirbančiųjų skaičiaus, nuo bendro darbo užmokesčio lygio ir kitų dalykų. Privatus kaupimas nėra pensija pagal savo apibrėžimą. Nėra jokios garantijos. Krizės kartojasi, banguoja. Rinka negali duoti garantijos“, - kalbėjo G. Paluckas.

Pasak politiko, dabar vykdoma plataus masto reklaminė kampanija, kai bankų ekonomistai esą mėgina menkinti valstybės galimybes ateityje mokėti pensijas. Jo įsitikinimu, šiuo klausimu reikėtų klausyti ne bankininkų patarimų.

„Raginu, kad tie, kas uždirba minimalias pajamas, arba iki 700, 800 eurų, klausytų ne pono („Luminor“ banko vyriausiojo ekonomisto Žygimanto. - ELTA) Maurico, o pono (Vilniaus universiteto profesoriaus ekonomisto Romo. - ELTA) Lazutkos.

Labai paprastai sakau - skaitykite ir gilinkitės. Pateikiamos lentelės sako viena: jeigu uždirbi mažai, tai privačiuose fonduose surinksi labai mažai, administraciniai atskaitymai bus dideli, o rizika, kurią patirsite su visomis investicijomis, bus didelė. Bet viską užgožia mega reklamos ir privačių pensijų fondų gautos privilegijos su automatiniu visų žmonių iki 40-ies įtraukimu, nepaisant jų pajamų ir panašiai“, - teigė G. Paluckas.

Ekonomistas R. Lazutka Eltai anksčiau yra sakęs, kad paskatinti žmogų, kuris uždirba minimalų atlyginimą, kaupti savo lėšomis pensijai - neįmanoma.

„Tų žmonių, kurie dabar uždirba minimalią algą, kuriems pritrūksta pinigų iki mėnesio pabaigos, neįmanoma paskatinti kaupti ir jiems nėra prasmės jos kaupti todėl, kad kokia prasmė kaupti pensiją po 30 metų, jeigu numirsi per paskutines dvi savaites likus iki algos išmokėjimo. Yra norma, kad žmonės, kurie uždirba mažai, nekaupia. Tokiu atveju turi pasitikėti valstybine pensijų sistema ir tos pensijos sistemos turi veikti. Žmonės renka politikus, todėl turi jų reikalauti, kad tos pensijos būtų išsaugotos“, - Eltai teigė R. Lazutka.

ELTA primena, kad nuo Naujųjų metų visi dalyvaujantys pensijų kaupimo sistemoje mokės įmokas nuo savo darbo užmokesčio, o nenorintieji dalyvauti sistemoje turi teisę per pusę metų kaupimo atsisakyti. Gyventojai, kurie iki šiol kaupime nedalyvavo ir yra jaunesni nei 40 metų, automatiškai įtraukiami į pensijų kaupimą, jeigu jie sausio 2 dieną yra Lietuvos gyventojai, turi darbą ar vykdo bet kurią savarankišką veiklą. Į kaupimą taip pat įtraukiami tie gyventojai, kurie dalyvavimą kaupime sustabdė 2013 m. nepriklausomai nuo jų amžiaus. Į kaupimą įtraukti gyventojai gali atsisakyti dalyvauti kaupime iki birželio 30 d. pateikę atitinkamą prašymą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)