Klaipėdietė Aušra tikino nebesuprantanti, kodėl seniau įprasta žiemos žuvis pastaraisiais metais tapo tikru deficitu.

„Prieš praėjusias Kalėdas dar buvo įmanoma įsigyti stintų Klaipėdos turgavietėse, bet jas akimirksniu išgraibstė. O dabar jų nė su žiburiu nerasi nė vienoje turgavietėje. Vyras meškeriojo marių įlankoje, bet parsivežė namo vos 12 žuvelių. Buvau įpratusi jų nusipirkti kelis kilogramus, išdarinėti, užšaldyti ir vaišinti atvykusius svečius. Dabar tokių galimybių nebėra. Kas darosi?“ – LŽ pasakojo moteris.

Išties šių metų pabaigoje stintų įsigyti kone neįmanoma: jos buvo parduodamos vienintelėje specializuotoje ir tik tam tikromis dienomis veikiančioje žuvies parduotuvėje senajame turguje (kilogramo kaina – 6,5 euro).

Pakrantės verslinės ir rekreacinės žuvininkystės asociacijos vadovas Mindaugas Rimeikis paaiškino, jog stintų pasirodymą prie mūsų krantų tradiciškai lemia oro temperatūra.

„Prieš Kalėdas stintos buvo užėjusios: mūsų vyrai laiveliuose pagaudavo ir po 10, ir po 50 kg. Bumo tikrai nebuvo. O paskui staigiai atšilo. Tos orų permainos ir veikia stintų migraciją. Žuvims reikia, kad smarkiai atšaltų Baltijos jūros vanduo, kuris po labai karštos vasaros yra kaip niekada įšilęs. Turi bent savaitę oro temperatūra laikytis neigiama, tada ir vanduo atšals bei ims plaukti stintos“, –LŽ pasakojo jis.

Esą žūklautojai patys įdėmiai stebi orus: neigiama temperatūra prognozuojama nebent kitą savaitgalį.

„Turėtų atšalti Klaipėdoje iki minus 7, bet po to vėl prognozuojamas staigus atšilimas iki plius 5. Tad tokie svyravimai niekaip nevilioja stintų plaukti į nerštavietes. Manau, tik po sausio vidurio, jei laikysis neigiama oro temperatūra, sulauksime agurkais kvepiančių žuvų bumo. O dabar nebent žvejai mėgėjai meškerėmis vieną kitą pagauna“, – svarstė jis.

Visgi ir nuo kranto Klaipėdoje, ties kruizinių laivų terminalu, senąja ir naująja perkėlomis stintų kibimas buvo menkas. Žvejai pasakojo tik apie vieną laimės kūdikį, kuris gruodžio 28 dieną sugebėjo pagauti 40 stintų.

Pernai per stintų bumą uostamiesčio turgavietėse šios žuvies kilogramas priklausomai nuo dydžio kainavo nuo 4,5 iki 7 eurų.