Jos buvusiam vadovui teismas paskyrė laisvės atėmimą trejiems metams vienuolikai mėnesių, bausmės vykdymą atidedant trejiems metams bei įpareigojo jį per visą bausmės vykdymo atidėjimo laikotarpį neišvykti už gyvenamosios vietos ribų be nuteistojo priežiūrą vykdančios institucijos leidimo. Teismas taip pat uždraudė dirbti darbą, susijusį su ne jam priklausančių finansų tvarkymu.

Teismas nustatė, kad E. B., būdamas vienintelis akcininkas ir direktorius, veikdamas tyčia, juridinio asmens naudai, pateikė 2016 metais draudikui – „PZU Lietuva“ (pakeitusiai pavadinimą į „Gjensidige“) įmonės vardu pasirašytą melagingą pranešimą apie draudžiamąjį įvykį.

Melagingai buvo pranešta apie neva Latvijoje pagrobtą krovinį: 1650 kilogramų tabako lapų, tabako, arbatos, žolelių pjaustyklės ir tabako kimšimo mašinos. Kaip skelbia teismas, jų įsigijimo ir pardavimo teisėtumo faktų nepatvirtina byloje esantys įrodymai.

Taip pat buvo suklastotus dokumentus apie neva įsigytas prekes iš neegzistuojančios įmonės už 105 060 eurų bei šių prekių už 57 200 eurų pardavimą kitai neegzistuojančiai įmonei bei prašymą išmokėti jo vadovaujamai įmonei draudimo išmoką.

Taip nuteistieji iš draudimo kompanijos pasikėsino apgaule įgyti 44 685 eurų vertės turtą. Tačiau draudikas, įtaręs apgaulę, sustabdė draudimo išmokos mokėjimą ir kreipėsi į teisėsaugos institucijas.

Be to, teismas nustatė, kad vyras tyčia apgaulingai organizavo vadovaujamos įmonės buhalterinę apskaitą – į buhalterinę apskaitą įtraukė faktiškai neįvykusias ūkines operacijas bei neįtraukė įvykusių ūkinių operacijų.

Nei E. B., nei jo anksčiau vadovaujama įmonė, kurią teisme atstovavo advokatas, savo kaltės teisme nepripažino, teisiamojo posėdžio metu atsisakė duoti parodymus apie savo pačių galimai padarytas nusikalstamas veikas.

Tačiau teismas nusprendė, kad vyro ir įmonės kaltė padarius nusikaltimus visiškai įrodyta liudytojų parodymais, specialistų išvadomis, kitais bylos duomenimis.

Kaip skelbia teismas, lygtinę bausmę įmonės vadovui teismas skyrė atsižvelgęs į pasikėsinto padaryti ir padaryto nusikaltimų pavojingumo laipsnį, kaltės formą, rūšį, motyvus ir tikslus, nusikaltimų stadijas, nuteistuosius charakterizuojančius duomenis, atsakomybę lengvinančių ir sunkinančių aplinkybių nebuvimą. E. B. anksčiau teistas nebuvo.

Likviduojama įmonė per tris mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dienos nutraukti visą ūkinę, komercinę, finansinę ar profesinę veiklą ir uždaryti visus juridinio asmens padalinius.

Šį nuosprendį per 20 dienų nuo jo paskelbimo galima skųsti Klaipėdos apygardos teismui.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)