„Toks nemažas ir probleminis sektorius yra prekyba turguose. Prie vyriausybės veikia kovos su šešėliu komisija ir esame girdėję ir VMI vadovų teiginius, kad jeigu neturėsime aiškios skaitmenizuotos sistemos, turguose yra labai sudėtinga sekti ir lėšų, ir prekių judėjimą

Reikėtų kalbėti ne apie represines priemones, bausmių didinimą, bet apie labai aiškią skaitmenizuotą ir centralizuotą apskaitą. Geriausias pavyzdys – PVM. Jo surinkimas iš karto pagerėja, vos tik tokią apskaitą įdiegus“, – LRT TELEVIZIJAI aiškino ministro pirmininko patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Į Panevėžio turgų produktus daugiausia suveža sodininkai ar daržininkai – kas kelis maišus bulvių, kas svogūnų pintinę, medaus stiklainį ar kiaušinių. Kai kuriems pinigai už parduotas prekes – pragyvenimo šaltinis. Prekiautojai sako jau įpratę, kad prabilus apie šešėlį, akys nukrypsta į turgų.

„Tegul griežtina, kur savo pardavinėja, tegu griežtina, nebedirbsim, eisim pašalpų. Pensijas moka, galima iš pensijų gyventi“, – sakė turguje sutiktas prekeivis.

Laisvosios rinkos instituto vadovas Žilvinas Šilėnas teigia, kad baudimais šešėlio neišguisi. Pirmiausia, pasak jo, reikia įvesti protingus mokesčius. Pavyzdžiui, dabar akcizas Lietuvoje aukštesnis už Vokietijos ar panašių šalių. Ž. Šilėnas taip pat abejoja, ar dar daugiau elektronikos įdiegus turguje, iš čia bus ištrauktas šešėlis.

„Vyriausybei visų pirma reikėtų apsispręsti, nes dabar veikia tokioje šizofrenijoje – vieną dieną ji turgų keikia, kitą dieną – liaupsina. Vieną dieną turgus yra konkurencija, vieta mažajam ūkininkui parduoti savo prekes ir ta vieta, kurią vyriausybė skatins, praeina dvi savaitės – ir vėl ji šešėlio irštva. Tai, mano galva, skaitmenizacijos prasme, pagal tai, kokių kasos aparatų reikalaujama Lietuvoje, jie yra vieni sudėtingiausių“, – kalbėjo Laisvosios rinkos instituto prezidentas.

Finansų ministras jau sudėliojo skaičius. Pasak jo, šiemet, kaip ir planuota, iš šešėlio gauta 200 milijonų eurų, kitąmet planuojama tiek pat.

„Yra keletas sričių. Jeigu kalbėtume apie sektorius, tai, žinoma, statybų sektorius, autoremonto sektorius. Bendrai, ne pagal sektorius, o pagal pasislėpimo lygį, tai yra atlyginimai vokeliuose. Žinoma šitos sritys traukiasi ir ganėtinai sparčiai“, – vardijo Vilius Šapoka.

Ministerijos, taip pat mokesčių inspekcija, veterinarijos tarnyba, muitinė, policijos departamentas ir kitos įstaigos iki vasario vidurio arba iki kovo turi parengti kovos su šešėliu planus.

Parengta pagal Redos Gilytės ir Zinaidos Paškevičienės reportažą.