Tačiau jau nuo Naujųjų metų į Lenkiją sekmadieniais susirengę pirkėjai prekybos centrų duris ras uždarytas dar dažniau. Tiek prekybininkai, tiek į gretimą šalį vykstantys lietuviai teigia, jog žmonės iš Lietuvos sudarė kone du trečdalius visų pirkėjų. Bet nuo kitų metų Lenkijos parduotuvės per mėnesį dirbs tik vieną sekmadienį.

Šviežia mėsa, įvairios dešros, sūriai, mineralinis vanduo, kiaušiniai, miltai, pienas, grietinė, sviestas - tai tik dalis populiariausių produktų, kuriuos renkasi pirkėjai iš Lietuvos.

Taip pat - alkoholiniai gėrimai, alus. Tiesa, pastarasis, pagamintas Lenkijoje, patinka ne visiems lietuviams. Bet tai - ne bėda. Suvalkuose galima nusipirkti ir lietuviško alaus, beje, kur kas mažesne kaina nei mūsų šalyje. Viena pagrindinių Lenkijos traukos priežasčių - ten taikoma PVM lengvata maisto produktams, ypač 5 proc. tarifas mėsai, pienui ir neperdirbtiems maisto produktams. Kiti produktai apmokestinti 8 proc. PVM.

Lenkijoje galioja įprastas 23 proc. PVM tarifas. Ir nors mūsų šalyje PVM siekia 21 proc., Lenkijoje daugelis prekių yra pigesnės nei Lietuvoje.