Buhalteriams mėnesio ir metų pabaiga visada darbymetis, bet šiomis dienomis krūvį, anot jų, išaugino politikų paskubomis taisomi arba priimami nauji su mokesčių reforma susiję teisės aktai.

Pačią mokesčių pertvarką Seimas palaimino vasarą, bet dėl trūkstamų pataisų ar paliktų landų susizgribo vos ne atėjus Naujiems metams.

„Mes iš tikrųjų turime, ką veikti. Gruodžio 11 d. suskaičiavome, kad patvirtino 56 įstatymų pakeitimus... Bet TAR sistemoje galutinai visi buvo perkelti iki gruodžio 21 d., taigi fiziškai net robotai, net sistemų automatizavimas nesugebėjo žaibiškai ir greitai jų perkelti. Tai aš nekalbu apie žmones, kurie turės juos perskaityti. Faktiškai šiandien mes jau turime pilną paketą, bet neturime jokių aktualių redakcijų. Tai, jeigu norite susirasti, kokie teisės aktai galios 2019 m., jūs nerasite“, – sakė Buhalterių ir auditorių asociacijos vadovė Daiva Čibirienė.

Popierizmo, nepaisant virtualių galimybių, vis tiek per akis. Buhalteriai sako, pati idėja didžiąją dalį „Sodros“ mokesčių perkelti darbuotojui – nebloga. Žmogus aiškiai matys, kiek nuo darbo užmokesčio atsiriekia valstybė, bet pasiruošti pokyčiams valdžia visai nepaliko laiko.

„Mes dirbame ir neturim laiko atsikvėpti. Prie visų einamųjų darbų mes turim užbaigti metus, turim pateikti metines mokestines deklaracijas VMI ir finansines ataskaitas akcininkams“, – pasakojo bendrovės „Moore stephens Vilnius“ vyr. buhalterė Elena Pučko.

Daliai buhalterių tenka keisti darbo sutartis.

„Turim darbo. Turim paruošti darbo sutartis darbuotojams, išaiškinti, kas keisis nuo Naujųjų metų, kuo jiems bus geriau, kuo prasčiau. Labai daug klausinėja, kokia nauda asmeniškai man bus“, – kalbėjo bendrovės „Faivora“ vyr. buhalterė Violeta Daknienė.

Beje, buhalteriai sako, jeigu darbuotojas prašomas pasirašyti naują darbo sutartį, jam turėtų kilti abejonių. Mat vien dėl mokesčių reformos darbo sutartims užtenka vieno parašo – darbdavio, darbuotojo parašas nebūtinas. Jeigu jo prašoma, vadinasi, kažkas keičiama – gal darbo sąlygos, o gal, pavyzdžiui, mažinama alga.

Gali būti daug tokių darbdavių, kurie pasinaudojo šituo pokyčiu.

Buhalteriai neatmeta, kad dėl chaoso gali įsivelti skaičiavimo klaidų. Nors mažiausia netikslumų esą bus dėl atlyginimų, problemų dėl jų gali būti daugiausia. Lavina pretenzijų galima po Naujųjų, kai žmonės gaus atlyginimus už sausį. Anot buhalterių, valdžia, skambiai pristačiusi skaičiuoklę kiek.lt , klaidina žmones. Sako, geriau jos išvis nebūtų.

„Nėra oficialios, teisingos darbo užmokesčio skaičiuoklės. Kiek skaičiuoklė skaičiuoja netiksliai, hipotetiškai ir, skaičiuodama, naudoja tokius tarifus, kurie faktiškai praktiškai nebus taikomi. Jinai išskaičiuoja menamą progresyvumą, išskaičiuoja menamas situacijas. Toj vietoj bus iš tikrųjų tokių nesusipratimų, kai darbuotojai, ypatingai daug uždirbantys, atsineš iš skaičuoklės atspausdintą ekrano vaizdą, ką jinai skaičiuoja ir tenai skaičiai nuo buhalterio paskaičiuotų gali skirtis šimtais eurų. Aš nekalbu apie centus, aš kalbu apie šimtus eurų“, – sakė D. Čibirienė.

Finansų ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos priežasčių taisyti ar tobulinti skaičiuoklę nemato. Nes ji esą orientacinė, o ne tiksli. Finansų ministerijos rašte teigiama, kad tarifai apvalinami. Tinka tik su darbo santykiais susijusioms pajamoms apskaičiuoti, o šios – kas mėnesį, laikoma, vienodos. Jas gaunantis žmogus – sveikutėlis ir niekada nesusirgs, vyresnis nei 24-erių, dirba vienoje darbovietėje, o ji – ne biudžetinė įstaiga.

Buhalteriai sako, kad šito chaoso pliusas gali būti nebent tai, kad jų paslaugos pabrangs.