„Lietuvos banko specialistų sukurta paslauga leis gyventojams pervesti pinigus tarp skirtingų bankų vienu telefono mygtuko paspaudimu per kelias sekundes, nesirūpinant nei gavėjo sąskaitos numeriu, nei kurio banko klientas jis yra. Esame pasirengę šią paslaugą teikti visiems to pageidaujantiems mokėjimo paslaugų rinkos dalyviams“, – sako Lietuvos banko valdybos narys Marius Jurgilas.

Bankų sąskaitos ir telefonų numerių susiejimo sistema leidžia susieti savo banko sąskaitos numerį (IBAN) su telefono numeriu ar elektroninio pašto adresu ir atlikti mokėjimo pavedimus tarp skirtingų bankų tiesiog pasirinkus gavėją iš kontaktų sąrašo mobiliajame telefone.

Dėl banko sąskaitos ir telefono numerio susiejimo paslaugos teikimo Lietuvos bankas jau pasirašė sutartis su AB SEB banku, AB Šiaulių banku ir Luminor Bank AB. Vieni bankai naująją paslaugą planuoja pradėti teikti iki 2019 m. vidurio, kiti – antrojoje metų pusėje.

Lietuvos banko sukurta sąskaitos susiejimo su telefono numeriu paslauga leis sparčiau plėstis mokėjimų sistemai šalyje ir spartins momentinių mobiliųjų mokėjimų, alternatyvos įprastiems mokėjimams ir atsiskaitymams grynaisiais pinigais, plėtrą. Mobilieji mokėjimai šiuo metu yra ypač paplitę Skandinavijos valstybėse: Švedijoje, Danijoje, Norvegijoje.

„Gyventojai nori atsiskaityti greičiau ir paprasčiau. Šalies bankai nuosekliai įgyvendina strategiją diegti pažangiausius technologinius sprendimus. Beveik metais aplenkdami grafiką, bankai SEB ir „Swedbank“ prieš keletą mėnesių paleido momentinius mokėjimus. Dabar net pusė mokėjimų rinkos dalyvių iš karto prisijungia prie telefono numerio susiejimo paslaugos, – sako Mantas Zalatorius, Lietuvos bankų asociacijos prezidentas. – Neabejojame, kad, šiai naujovei pasiteisinus, šį funkcionalumą diegs ir kitos finansų įstaigos, o konkretūs terminai priklauso nuo jų verslo planų,“ – teigė Lietuvos bankų asociacijos prezidentas Mantas Zalatorius.

„Mokėjimai mobiliuoju telefonu yra vienas sparčiausiai populiarėjančių atsiskaitymo būdų pasaulyje. Neabejojame, kad mobilusis telefonas daugeliui gyventojų netrukus taps kasdieniu įrankiu patogiai ir greitai pervesti pinigus tarpusavyje ar atsiskaityti už prekes bei paslaugas. Mobiliųjų mokėjimų plėtra turėtų ypač sustiprėti prie šalyje diegiamos sąskaitos ir telefonų numerių susiejimo sistemos prisijungus daugumai bankų ir kitų mokėjimo paslaugų tiekėjų“, − sako Vaidas Žagūnis, SEB banko valdybos narys, Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)