Trečiadienį FED paskelbti sprendimai iš esmės patvirtino centrinio JAV banko planą per ateinančius dvejus metus dar kelis kartus padidinti bazinę palūkanų normą išgąsdino investuotojus, jau ir taip sunerimusius dėl lėtėjančio pasaulio ekonomikos augimo.

Anksčiau sparčiai augę „S&P 500“ sveikatos apsaugos ir technologijų sektoriai ketvirtadienį krito atitinkamai 0,93 ir 1,49 proc.

Augančių skolinimosi kaštų šmėkla, kuriuos lemia didėjančios palūkanų normos, prisidėjo prie nerimo dėl lėtėjančio įmonių pelno ir ekonomikos augimo, vis augant naujos recesijos baimei, kurią sustiprina Kinijos ir JAV prekybos karas bei kiti geopolitiniai įvykiai.

„Visi žmonės kalba apie tai, kad dabar vykstantys įvykiai rinkose yra FED palūkanų normų padidinimo padarinys. Tačiau FED tiesiog parodė, kad jis dirba tam, jog nesusidarytų burbulas“, - sakė investicijų banko „Robert W. Baird“ vykdomasis direktorius Michaelis Antonellis.

„Investuotojai tiesiog bando apsisaugoti nuo galimų netikėtų pokyčių. Mums reikia susitvarkyti su akcijų rinkų nuosmukiu, kuris su mumis bus dar kurį laiką. Nemanau, kad tai (akcijų indeksų nuosmukis) pasibaigs greitai“, - tikino M. Antonellis.

12.40 val. Niujorko laiku (19.40 val. Lietuvos laiku) pagrindinis „Dow Jones Industrial Average“ indeksas smuko 1,41 proc., iki 22 994,08 punkto. Tuo tarpu „S&P 500“ indeksas krito 1,23 proc., iki 2 475,86 punkto, o technologinis „Nasdaq Composite Index“ - 1,44 proc., iki 6 540,21 punkto.