Į DELFI kreipėsi skaitytojas, kuris teigė, kad receptinis vaistas „Propranolol Actavis“ (40 mg, 28 tabletės) kainavo iki 5 eurų, tačiau vasarą sutrikus vaisto tiekimui, jo vaistinėse nebeliko. Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) skelbė, kad tai – laikini sutrikimai, kurie bus išspręsti iki lapkričio. Visgi pastarojo vaisto vaistinėse nerasta dar gruodį, o vietoje jo siūlomas kito gamintojo vardinis preparatas „Propranolol Arena“ (40 mg, 50 tablečių). Pastarojo kaina pagal vaistai.lt duomenis siekia iki 18 Eur, vaistas neregistruotas LR vaistinių preparatų registre, nenurodomas tiekėjas, o apie rumunų gamintoją „Arena SA Group“ viešojoje erdvėje žinių nedaug. Pastarasis vaistas įtrauktas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą: maksimali priemoka jei kompensuojama 100 proc. – 0,75 Eur, 90 proc. – 2,28 Eur, 80 proc. – 3,82 Eur, 50 proc. 8,42 Eur.

Skaitytojui įtarimų sukėlė ir tai, kad kitose šalyse propranololio vaistai kainuoja daug kartų pigiau. Štai Lenkijoje „Propranolol WZF“ 50 vnt. kainuoja iki 1,8 Eur, Slovėnijoje „Propranolol Lek“ 50 vnt. iki 4,55 Eur, Prancūzijoje „Propranolol Teva“ 50 vnt. – 2,67 Eur.

Jis įtarė, kad naujo daug brangesnio vaisto tiekimas – ne atsitiktinis, o jam kompensuoti skiriami nemenkos lėšos iš biudžeto.

Patikrinus informaciją, situacija pasirodė kiek kitokia. Mat tokią didesnę kainą nustatė Sveikatos apsaugos ministerija.

Sveikatos apsaugos ministerija paaiškino, kaip nustato kainas

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) farmacijos specialistai DELFI siųstame komentare paaiškina, kad vadovaujantis LR Farmacijos įstatymu neregistruotas vaistas gali būti tiekiamas į Lietuvos rinką ir skiriamas pacientams kaip vardinis vaistinis preparatas, jei toks vaistas yra būtinas paciento gydymui. Taip nutiko ir su „Propranolol Arena“ vaistu. O pastarojo kaina buvo nustatyta neatsižvelgiant į kainas kitose Europos Sąjungos šalyse.

„Sutrikus registruoto vaisto „Propranolol Acatvis“ gamybai ir esant šio vaistinio preparato trūkumui rinkoje į kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną skubos tvarka buvo įtrauktas kitas tą pačią veikliąją medžiagą turintis vardinis vaistinis preparatas „Propranolol Arena“. Šis vaistinis preparatas nėra registruotas LR vaistinių preparatų registre, todėl informacijos apie jį registre pateikiama minimaliai.

Vardiniai vaistiniai preparatai yra įtraukiami į kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną tik tuo atveju jei rinkoje nėra jokių registruotų to paties bendrinio pavadinimo vaistų, t. y. neįtraukus šio vaistinio preparato nebūtų kompensuojamojo propranololio. Kadangi vardiniai vaistiniai preparatai įtraukiami išskirtiniais atvejais, kai nėra galimybės kitaip užtikrinti efektyvų pacientų gydymą, siekiant, kad pacientams jie būtų prieinami, jų bazinė kaina apskaičiuojama neatsižvelgiant į šio vaisto kainas ES šalyse. Taip buvo užtikrinta, kad pacientai mokėtų ne didesnę negu 0,79 Eur. priemoką (kompensuojant 100 proc. lygiu). Jei būtų palikta tokia pati bazinė kaina, kaip ir buvo „Propranolol Acatvis“ (5,02 Eur), pacientai būtų priversti už vardinį vaistą „Propranolol Arena“ mokėti didelę priemoką“, – rašoma SAM farmacijos specialistų paruoštame komentare.

VVKT specialistai prideda, kad gali būti tiekiami bei kompensuojami ir neregistruoti, taip vadinami, vardiniai vaistiniai preparatai, jei jie registruoti bent vienoje Europos Ekonominės Erdvės (EEE) ar gamintojo valstybėje. Vaistas „Propranololum Arena“ Lietuvos rinkai šiuo metu ir tiekiamas kaip vardinis vaistas, kuris registruotas EEE valstybėje.

„Arena Group S.A. (Rumunija) yra šio vaistinio preparato registruotojas (Rumunijos agentūros duomenų bazėje toks vaistas yra) ir gamintojas S.C. Arena Group S.A. (turi galiojančią gamybos licenciją ir GGP sertifikatus). Vaistą „Propranololum Arena“ Lietuvai tiekia daugiau nei 3 didmeninio platinimo licencijos turėtojai“, – rašoma atsakyme DELFI.

DELFI kolegos iš Rumunijos patvirtino, kad iš tiesų tokia įmonė egzistuoja: Bukarešte įsikūręs tiek šios įmonės biuras, tiek gamykla. Tai įrodo ir atsiųstos nuotraukos.

SAM specialistai aiškina, kad apskaičiuojant vieno tiekėjo vaistinių preparatų bazinę kainą, nustatoma Lietuvai taikoma vaistinio preparato kaina, mažmeninė kaina ir Europos Sąjungos valstybėse deklaruojamų trijų mažiausių kainų vidurkis. O apskaičiuojant vardinių vaistų bazinę kainą nustatoma tik Lietuvai taikoma kaina ir mažmeninė kaina, neskaičiuojamas ES valstybėse deklaruojamų trijų mažiausių kainų vidurkis.

„Į 2018 m. liepos mėn. kainyną buvo įrašytas vaistas „Propranolol Actavis“, kurio mažmeninė kaina buvo 4,13 Eur, bazinė kaina 3,80 Eur, o paciento priemoka kompensuojant 100 proc. – 0,33 Eur. Atsižvelgiant į gautą informaciją, kad minėtas vaistas laikinai į Lietuvą nebus tiekiamas ir pacientai jo negalės įsigyti vaistinėse, SAM siekdama užtikrinti pacientų aprūpinimą jiems būtinu vaistu, skubos tvarka inicijavo kainyno papildymą, įrašant vardinį vaistą „Propranolol Arena“. Šio vaisto mažmeninė kaina 16,09 Eur, bazinė kaina 15,34 Eur, o paciento priemoka kompensuojant 100 proc. – 0,75Eur. Taigi, jeigu įrašyto vardinio vaisto „Propranolol Arena“ bazinė kaina nebūtų perskaičiuota, ji už 50 tablečių būtų 6,78 Eur, o paciento priemoka būtų 9,31 Eur.

Kaip informuoja SAM, „Propranolol Arena“ buvo įtrauktas į kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyną 2018 m. rugpjūčio 28 d. Nuo to laiko vaisto „Propranolol Arena“ kompensavimui iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išleista 12 816 Eur, juo gydėsi 495 pacientai.

Nurodoma, kad „Propranolol Actavis“ jau yra įtrauktas į 2019 m. I ketvirčio kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno projektą. Vaistas bus kompensuojamas, numatoma mažmeninė kaina 5,32 Eur, bazinė kaina 5,02 Eur, o paciento priemoka kompensuojant 100 proc. – 0,30 Eur. O brangesnis vardinis preparatas „Propranolol Arena“ bus išimtas iš kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno.

Tiekimas tikrai sutriko, bet jau atnaujintas

Pigesnįjį propranololum vaistą gamina „Actavis“, o Lietuvai tiekė „Sicor Biotech“. Abi šios įmonės priklauso farmacijos bendrovei „Teva“: „Sicor Biotech“ nuo 2004 metų, o „Actavis“ generinių vaizdų padalinys nuo 2016 metų.

„Teva“ generalinis direktorius Janis Meiksansas DELFI patvirtino, kad iš tiesų vaisto „Propranolol Actavis“ tiekimas Lietuvai buvo laikinai sustabdytas, apie tai rugpjūtį informuota VVKT.

„Dėl šio sutrikimo nebuvome tikri kada tiksliai pacientus galės pasiekti vaistas, todėl, siekdama užtikrinti tinkamą pacientų gydymą bei neklaidinimą, „Sicor Biotech“ 2018 m. rugsėjo 8 d. kreipėsi į Valstybinę Ligonių kasą su prašymu išbraukti vaistinį preparatą „Propranolol Actavis“ iš rengiamo IV ketvirčio kompensuojamų vaistinių preparato kainyno, kol bus atstatytas šio vaistinio preparato tiekimas Lietuvai. Kartu nurodėme, kad vaistas Lietuvos rinkai planuojamas vėl tiekti 2018 m. lapkričio mėnesį. 2018 m. gruodžio 3 d. „Propranolol Actavis“ 40mg plėvele dengtos tab. N28 tiekimas Lietuvai atstatytas. Apie tai nedelsiant informuota Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba, Farmacijos departamentas ir Valstybinė Ligonių kasa“, – nurodoma atsakyme DELFI.

Kodėl pastarojo kaina daug mažesnė nei rumunų gamintojo „Arena Group SA“, nekomentuojama. Visgi, anot J. Meiksanso, „Propranolol Actavis“ jau tiekiamas, jį turi apie 145 vaistinės ir pastarasis taip pat bus įtrauktas į kompensuojamųjų vaistų sąrašą.

„Dėl Lietuvos Respublikoje galiojančios nelanksčios kompensavimo tvarkos kol kas šis vaistas nėra kompensuojamas, tačiau paraiška priduota į pirmo ketvirčio 2019 m. kompensuojamų vaistų kainyną, kuris turėtų įsigalioti pirmomis 2019 m. sausio mėnesio dienomis“, – nurodė jis ir patvirtino, kad vaistas yra įtrauktas.

Šią informaciją patvirtino ir „Tamro Lietuva“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas Mindaugas Urbas.

„Preparatas „Propranolol Arena“ prekyboje yra gan trumpai, tik nuo 2018 m. rugsėjo mėnesio pradžios. Lietuvos rinkai preparatą tiekia „Edupharma“. Kompensuojamųjų vaistų kainas, kurios galioja Lietuvos rinkoje, pateikia Valstybinė ligonių kasa. „Propranolol Arena“ nustatyta kaina yra 16,09 EUR. Tačiau esant 100 proc. kompensacijai, paciento priemoka yra 0,75 Eur. „Propranolol Actavis“ tiekimas į Lietuvą buvo sustabdytas rugpjūčio mėnesį dėl numatytų gamybos sutrikimų, tačiau remiantis turima preliminaria informacija, tiekimą ketinama atnaujinti nuo šių metų gruodžio mėnesio pabaigoje. Vaistinis preparatas yra įtrauktas į ateinančių metų pirmojo ketvirčio kompensuojamųjų vaistinių preparatų kainyno projektą ir galimai sugrįš į vaistines“, – teigė jis.

Vaistinės „Camelia“ atstovas spaudai Nerijus Višinskas pridėjo, Lietuvai brangesnį propranololio vaistą – „Propranolol Arena“ – tiekia „Armila“ ir „Tamro“, o jo kainą kaip ir visų kitų kompensuojamųjų vaistų kainą, nustatė Lietuvos respublikos sveikatos apsaugos ministerija.

VVKT specialistai informuoja, kad jei vaistinėje nėra reikiamo vaisto, tačiau jį turi bent vienas didmeninio platinimo licencijos turėtojas, vaistinėje turi pasiūlyti jį užsakyti. Užsakyti vaistai mieste pristatomi ne vėliau kaip per 2 darbo dienas, miestelyje ir kaime – ne vėliau kaip per 4 darbo dienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (146)